Werkstraf en 1 jaar cel voor twee relschoppers nationale betoging in 2014

Een Antwerpse havenarbeider die betrokken was bij de rellen die de nationale betoging van 6 november 2014 ontsierden, is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar met uitstel. Een student die ook bij de rellen betrokken was, kreeg dan weer een werkstraf van 100 uur, terwijl twee andere personen - ook havenarbeiders - volledig vrijgesproken werden. De rechtbank was van mening dat de redelijke termijn overschreden was. Bij de rellen die de vakbondsbetoging van 6 november 2014 ontsierden, raakte een honderdvijftigtal agenten gewond, werden elf voertuigen in brand gestoken en 62 andere beschadigd. De Brusselse lokale politie kon in totaal 54 verdachten identificeren en oppakken. Het grootste deel van hen kreeg een rechtstreekse dagvaarding maar de vier die nu terechtstonden, werden in november 2014 door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst, al werden ze later vrijgelaten.

Het ging om drie arbeiders uit de Antwerpse haven en een student die volgens het parket allemaal te zien waren op camerabeelden terwijl ze de politie bekogelden met stenen. Eén havenarbeider stond de dag na de betoging op de voorpagina van een krant en werd toen ook herkend door een politieagent terwijl een andere ook een verkeersbord zou gebruikt hebben om op de politie in te beuken.

Die laatste twee betwistten hun aandeel en vroegen de vrijspraak. Volgens hun advocaten leverden de verklaringen van de politieagenten en de camerabeelden onvoldoende bewijs. De rechtbank was het met die pleidooien eens en sprake de twee vrij. De derde havenarbeider bekende en kreeg en celstraf van 1 jaar met uitstel.

Ook de student gaf de feiten toe. Zijn advocaat pleitte voor een opschorting maar dat vond de rechtbank te mild. De jongeman kreeg uiteindelijk een werkstraf van 100 uur.

bron: Belga