Werknemers van Brusselse bedrijven nemen minder vaak de auto

Werknemers van grote Brusselse bedrijven komen alsmaar minder vaak met de auto naar het werk. Dat schrijft De Tijd zaterdag. Het aandeel van de auto in het transport is de voorbije twaalf jaar met meer dan 10 procentpunten gedaald naar 34,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CdH) die De Tijd kon inkijken.

Brusselse bedrijven met meer dan honderd werknemers zijn wettelijk verplicht elke drie jaar een Bedrijfsvervoerplan (BVP) uit te werken. Naast een diagnose van haar huidige mobiliteitssituatie moet elke onderneming ook een actieplan voorstellen om het autogebruik terug te dringen. De verplichting rust op 550 vestigingen waar bijna 287.000 mensen werken, of 40 procent van de werkgelegenheid in Brussel.

Uit een analyse van de eerste 469 dossiers aan de vooravond van Autoloze Zondag blijkt, naast een verdere achteruitgang van de auto, dat de trein er het populairste transportmiddel van de werknemers blijft. De populariteit van trein, metro, tram en bus blijft ongeveer stabiel.

Enkel de fiets zet zijn groei traag maar gestaag voort. Vorig jaar reed 4,5 procent van de werknemers met de fiets naar zijn arbeidsplek.

bron: Belga