Werknemers tevreden met extralegale voordelen

door
Hans
Leestijd 2 min.

Door de band genomen zijn de Belgische werknemers behoorlijk tevreden met de extralegale voordelen die hun werkgever hun aanbiedt. Enkel de flexibiliteit ervan kan een pak beter. Dat blijkt uit het Grote Beloningsonderzoek dat de Vlerick Business School liet uitvoeren.

Voor dit onderzoek hebben professor Xavier Baeten en onderzoekster Bieke Huyst 1.993 respondenten op het rooster gelegd. De tevredenheid met, de kennis over en de behoeften aan extralegale voordelen als onderdeel van het verloningspakket stond centraal.

En wat blijkt? Vooral pensioen, hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques en opleidingen liggen bij zowel werknemer als werkgever op het bovenste schap. Deze voordelen worden niet alleen erg vaak aangeboden, maar ook sterk gewaardeerd door de Belgische werknemers. Niet toevallig zijn het ook de voordelen die door de overheid min of meer fiscaal gestimuleerd worden.

Geen bedrijfscrèches

Gent Door de band genomen zijn de Belgische werknemers behoorlijk tevreden met de extralegale voordelen die hun werkgever hun aanbiedt. Enkel de flexibiliteit ervan kan een pak beter. Dat blijkt uit het Grote Beloningsonderzoek dat de Vlerick Business School liet uitvoeren.

Groene maatregelen en kinderopvang doen het beduidend minder goed, net zoals thuiswerken. Zo geeft slechts 4 op de 10 respondenten aan dat ze een fietsvergoeding ontvangen. Ook initiatieven rond maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn weinig populair. Slechts 13% van de werknemers geeft aan dat hun bedrijf opvang biedt tijdens de schoolvakanties en slechts 6% van de respondenten beschikt over een bedrijfscrèche. Voor veel werknemers vormt dit echter geen groot probleem.

Meer flexibiliteit

Over het algemeen blijkt dat vraag en aanbod goed op elkaar zijn afgestemd. De opvallendste conclusie is wellicht de grote vraag naar meer flexibiliteit. De respondenten zijn tevreden met de voordelen in hun loonpakket, maar zouden deze graag beter afstemmen op hun persoonlijke situatie. Vooral bij het uitbetalen van de bonussen is meer flexibiliteit volgens veel kaderleden een must. Ook het feit dat zowel werknemers als kaderleden minder goed geïnformeerd zijn dan ze zelf denken, zou hier misschien een rol kunnen spelen.

De zogenaamde ‘new age benefits' zoals een fitness(abonnement), was- en strijkdienst, een winkel op het werk en vrijwilligerswerk kunnen niet meteen op veel bijval rekenen. Zowel werknemer als werkgever toont daar weinig interesse.

Tot slot is het belang van sommige voordelen leeftijdsgebonden. Flexibel werken is populair in de groep tussen de 36 en de 45 jaar, terwijl de 45-plussers vooral bezorgd zijn over verzekering en pensioen.