Werkgevers moeten dagelijkse arbeidstijd registreren

Werkgevers moeten dagelijkse arbeidstijd registreren

Het Hof boog zich over een geschil tussen een Spaanse vakbond en Deutsche Bank. De vakbond had een Spaanse rechter verzocht om de bank te verplichten om een systeem voor de registratie van het dagelijks aantal gewerkte uren van het personeel in te voeren. Deutsche Bank stelde echter dat het Spaanse recht zo'n verplichting niet kent. Het zou enkel verplicht zijn om een register van overuren bij te houden. Aan het einde van de maand moet het aantal overuren dan doorgespeeld worden aan de werknemers en hun bonden.

Recht afdwingen via registratie

In zijn arrest wijst het Hof echter op het Europese handvest van de grondrechten en de arbeidstijdenrichtlijn. Die biedt iedere werknemer in de Europese Unie het fundamentele recht op een beperking van de maximale arbeidsduur en dagelijkse en wekelijkse rusttijden. De werknemers kunnen dat recht volgens de Europese rechter enkel afdwingen indien er een systeem bestaat dat de dagelijkse arbeidstijd registreert. Enkel zo kan objectief en betrouwbaar worden vastgesteld hoeveel uren een werknemer heeft gewerkt, op welke tijdstippen en hoeveel overuren zijn gemaakt.

België is Spanje niet

Uit aan het Hof verstrekte informatie blijkt dat 53,7% van de in Spanje gemaakte overuren momenteel niet wordt geregistreerd. Het arrest zou «op het eerste zich niet mogen leiden tot grote veranderingen voor België», zo reageert Unizo. «België is niet vergelijkbaar met Spanje», benadrukt de ondernemersorganisatie. «In ons systeem kan een werknemer alleen maar prestaties verrichten binnen de werkroosters die vastgelegd zijn in het arbeidsreglement of conform de procedure die in het arbeidsreglement wordt bepaald.» ACV is het daar niet mee eens. «Dat is je kop in het zand steken», aldus de vakbond. ACV toont zich voorstander van een verplichte tijdsregistratie, met het oog op het maken van goede en duidelijke afspraken.

Meest gelezen
 1. mollythumb

  Vrouw past elegant kleedje, maar merkt dat haar borst volledig zichtbaar is (foto)

 2. silvythumb

  Silvy De Bie geopereerd aan vervelende aandoening: «Nu nog twee maanden revalideren»

 3. jackthumb

  TikTokker beschuldigt influencer van seksueel misbruik: «Ik werd wakker met haar hand in mijn broek»

 4. julievdsthumb

  Kijkers van ‘The Masked Singer’ merken iets op bij Julie Van den Steen: «Zo jammer»

 5. fergusonthumb

  Man krijgt geen harttransplantatie omdat hij niet gevaccineerd is: «Gevaccineerden hebben meer kans om te overleven»