Wereldwonder dreigt voorgoed te verdwijnen

De Taj Mahal in India is een van de zeven wereldwonderen. Maar vervuiling, insecten en massatoerisme zouden die titel wel eens teniet kunnen doen. Activisten trekken nu naar het Indiase hooggerechtshof om hun geliefde wereldwonder te redden. 
door
Axelle.Lot
Leestijd 2 min.

De Taj Mahal werd in de 17de eeuw gebouwd als eerbetoon aan de overleden vrouw van de vijfde heerser van het Mogolrijk, een islamitische dynastie die meer dan 300 jaar over Zuid-Azië heerste. Het paleis staat al sinds 1983 op de lijst van UNESCO-erfgoed en is ook een wereldwonder, net zoals het Colosseum in Rome. Maar de gloriedagen van de Taj Mahal zijn al een tijdje tanende. Vervuiling en en insecten tasten de kwaliteit van het gebouw aan, waardoor ook toeristen wegblijven.

Agra

Het paleis is gelegen in Agra, een van de meest vervuilde steden van India. Naast de vervuilde lucht dreigt de Yamuna-rivier die er stroomt, op te drogen vanwege het rioolwater dat geloosd wordt. Al deze elementen trekken dan weer insecten aan die knabbelen aan de buitenkant van het gebouw.

Overheid

De overheid heeft in het verleden wel al oplapwerk uitgevoerd, maar dat is niet genoeg om het gebouw in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen en ook klaar te stomen voor de volgende 300 jaar. Activist en advocaat M.C. Mehta is deze gang van zaken zo beu dat hij nu naar het hoog gerechtshof trekt om meer inspanningen te eisen voor de zorg van het gebouw. "Wij zijn erg trots dat dit gebouw in India staat. Als de overheid niet voldoende middelen heeft voor de restauratie, dan kunnen ze altijd beroep doen op buitenlandse expertise".