Wereldwijde opmars van hiv nog niet gestuit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ondanks alle preventie-inspanningen is het aantal nieuwe hiv-infecties in het voorbije decennium in 74 landen gestegen. Daaronder zijn Egypte, Kenia en Rusland. Wereldwijd is het aantal nieuwe infecties tussen 2005 en 2015 met 0,7 procent gedaald. Dat blijkt uit een studie die dinsdag verscheen in het vaktijdschrift 'The Lancet HIV' naar aanleiding van de Wereldaidsconferentie in Durban. Wetenschappers waarschuwen dat het onderzoek naar een middel om aids te genezen nog maar in de kinderschoenen staat. Wereldwijd raakten volgens de studie van het onderzoeksnetwerk Global Burden of Disease in 2015 2,5 miljoen mensen besmet met het hiv-virus. Volgens Peter Piot, lange tijd directeur van het VN-programma UNAIDS en nu directeur van de prestigieuze London School of Hygiene & Tropical Medicine, bewijzen de cijfers dat de aids-epidemie nog niet uitgeraasd is. "Hiv/aids blijft een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid van onze tijd." Ruim 30 miljoen mensen zijn al gestorven aan de gevolgen van de ziekte.

De Wereldaidsconferentie in de Zuid-Afrikaanse havenstad Durban brengt 18.000 onderzoekers, activisten en regeringsvertegenwoordigers uit ongeveer 180 landen bijeen. Volgens de Franse virologe Françoise Barré-Sinoussi, die in 2008 een gedeelde Nobelprijs voor Geneeskunde kreeg voor de ontdekking van hiv, is het "erg, erg moeilijk" om een geneesmiddel voor aids te vinden. "We weten niet wanneer we een remedie zullen vinden, zelfs niet of we een remedie zullen vinden." Ze is opgetogen dat het wereldwijde budget voor het onderzoek naar een geneesmiddel verdubbeld is van 88 miljoen dollar in 2012 naar 200 miljoen dollar in 2015.

Het aantal aids-doden vertoont het laatste decennium een dalende lijn. In 2004 ging het om 2 miljoen doden, in 2015 om 1,2 miljoen doden. Die aanzienlijke daling is te verklaren door het succes van hiv-remmers, die het virus onderdrukken zodat zich geen ziekteverschijnselen voordoen. Maar minder dan de helft van de 37 miljoen mensen die leven met hiv heeft toegang tot zo'n behandeling.

bron: Belga