Wereldwijde noodtoestand afgekondigd door zikavirus

Wereldwijde noodtoestand afgekondigd door zikavirus

Maandag had WHO-directeur Margaret Chan een spoedvergadering bijeengeroepen met onafhankelijke experts. Dat deed ze naar aanleiding van de verspreiding van het zikavirus over meer dan twintig landen in Latijns-Amerika. De organisatie gaat nu specifieke regels uitvaardigen ter bestrijding van het virus. Zo zal een speciale «globale responseenheid» opgericht worden, die onder meer preventieve maatregelen gaat nemen om muggenbeten in de meest risicovolle regio's te vermijden. Die taak zal worden uitgevoerd met de hulp van Unicef.

Microcefalie

Het virus wordt verspreid door muggen en is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Hoewel het nog niet is aangetoond dat het virus verantwoordelijk is voor verminderde hersenontwikkeling bij ongeboren kinderen, is het risico volgens Chan wel erg groot. De experts van de WHO zien immers een verband tussen het virus en de toename van het aantal baby's dat geboren wordt met een te kleine schedel, microcefalie genoemd.

Olympische Spelen

De overheid van Brazilië, het land waar het zikavirus is uitgebroken, heeft enkele uren na de aankondiging van het WHO zwangere vrouwen afgeraden om naar de Olympische Spelen te komen in augustus.

De laatste keer dat de Wereldgezondheidsorganisatie een internationaal alarm had afgekondigd was in augustus 2014 voor de ebola-epidemie, die aan meer dan 11.000 mensen het leven gekost in West-Afrika.

Foto AFP / O. Sierra