Wereldrecordhoudster freedive verdwijnt tijdens duik van 35 meter zonder luchtflessen

Wereldrecordhoudster freedive verdwijnt tijdens duik van 35 meter zonder luchtflessen

De 53-jarige Molchanova (foto boven) kon haar adem negen minuten lang inhouden. Ze heeft maar liefst 41 wereldrecords en 23 wereldtitels op haar naam en is de enige vrouw in de geschiedenis van de sport die dieper dan 100 meter kon duiken met haar adem ingehouden. Tijdens het wereldkampioenschap in Griekenland in 2013 dook ze 101 meter diep, met één grote zwemvlies -een zogenoemde monovin- aan haar voeten als enige hulpmiddel.

Ibiza

Ze ging zondag met enkele vrienden duiken in de buurt van Ibiza, in een regio die bekendstaat om zijn gevaarlijke stromingen en verraderlijke temperatuurverschillen. Sindsdien heeft niemand nog iets van haar gehoord. Haar mededuikers sloegen alarm toen ze niet bovenkwam, maar een zoektocht met helikopter en boten leverde niets op. Er werd zelfs een onderwaterrobot ingezet die kan zoeken tot op 500 meter diepte.

Will Trubridge, vijftienvoudig wereldrecordhouder, zei op Twitter dat "de sport haar grootste duiker verloren heeft. Niemand zal dat in twijfel trekken." Ook haar zoon Alexey (foto onder, met zijn moeder), die eveneens freediver is en wereldrecords op zijn naam heeft, gaat ervan uit dat ze niet terugkeert. "Het lijkt erop dat ze in de zee zal blijven", zei hij. "Ik denk dat dat is hoe ze het zou willen."

(foto: de Japanse freediver Junko Kitahama met een monovin)

The world lost its greatest freediver on Sunday, and my friend Alexey lost his dear mother, teacher, and training... http://t.co/5jmgHCt3YU

— William Trubridge (@WillTrubridge) August 4, 2015