Wereldrecordhouder heeft maar liefst 1.497 kredietkaarten

Wereldrecordhouder heeft maar liefst 1.497 kredietkaarten

Mr. Plastic Fantastic maar in het dagelijkse leven gaat hij onder de naam Walter Cavanagh. De bijnaam heeft hij te danken aan het opmerkelijke wereldrecord dat sinds 1971 op zijn naam staat. Cavanagh kan immers uitpakken met bijna 1.500 kredietkaarten, goed voor een totaal krediet van 1,7 miljoen dollar, ofwel iets meer dan anderhalf miljoen euro.

De 72-jarige inwoner van Santa Clara begon aan zijn verzameling in de jaren 60, na een weddenschap met een vriend. Wie op het einde van het jaar het meeste kredietkaarten had, kreeg een etentje getrakteerd. Cavanagh had er na een jaar 143, zijn maat 138. Zijn prestatie werd doorgespeeld aan Guinness en verscheen in 1971 voor het eerst in het recordboek. De kersverse recordhouder besefte dat hij vanaf dan moest blijven verzamelen om de titel vast te houden.

Meer dan 40 jaar later is zijn collectie op zijn minst gevarieerd te noemen. Volgens ABC News heeft hij immers kredietkaarten bij tankstations, luchtvaartmaatschappijen, cafés, banken en zelfs eentje bij een ijssalon. De limieten variëren van 50 dollar tot onbeperkt krediet om te gokken in een, ondertussen failliet, hotel in Reno.

Ondanks het gigantische krediet waarover Mister Plastic Fantastic beschikt, heeft hij een perfecte credit score. Hij gebruikt slechts één kaart voor betalingen en betaalt zijn rekening netjes op het einde van de maand. Slechts één instelling heeft hem ooit een geweigerd. J.J. Newberry, een warenhuis met allerlei goedkope producten, wou Cavanagh aan het begin van de jaren 70 geen betaalkaart geven. De winkelketen oordeelde dat de verzamelaar al te veel krediet had.

Naast het record voor het meeste kredietkaarten, beschikt Cavanagh volgens ABC News ook over 's werelds langste portefeuille. Die meet uitgerold maar liefst 76 meter en biedt plaats voor 800 bankkaarten. Gevuld is de buidel goed voor een gewicht van meer dan 17 kilogram. Cavanagh sleurt de kaarten dan ook niet mee. Het grootste deel bewaart hij in een bankkluis.