Wereldprimeur: vrouw bevalt na eierstoktransplantatie

Wereldprimeur: vrouw bevalt na eierstoktransplantatie

Een 27-jarige vrouw is moeder geworden nadat haar eigen eierstokweefsel opnieuw was ingeplant. De eierstok was verwijderd en ingevroren toen ze nog een kind was. Het gaat om een wereldprimeur voor de ULB. 

Toen het meisje van Congolese origine vijf jaar was, werd bij haar sikkelcelanemie vastgesteld, een zeldzame en soms dodelijke aandoening. Op haar elfde verhuisde het meisje naar ons land en was de situatie zo erg dat ze een beenmergtransplantatie moest ondergaan. Om te vermijden dat haar lichaam de nieuwe cellen zou afstoten, moest het meisje chemotherapie ondergaan. Omdat chemo de vruchtbaarheid kan vernietigen, werd beslist om één eierstok preventief te verwijderen en in te vriezen. Het meisje was toen veertien jaar oud en had nog niet gemenstrueerd.

Na tien jaar wou ze zwanger raken en werd de eierstok opnieuw ingeplant. Met succes, na twee jaar raakte de vrouw zwanger op de natuurlijke manier. In november werd haar gezond zoontje van 3,14 kilo geboren. De techniek werd al meerdere malen toegepast bij oudere vrouwen, maar het is de eerste keer dat het ook lukt bij een meisje dat nog niet in haar puberteit was gekomen.

Het onderzoek werd geleid door gynaecoloog Isabelle Demeestere van het Fertility Clinic and Research Laboratory on Human Reproduction in het Erasmus hospitaal.