Wereldknuffeldag vandaag

Wereldknuffeldag vandaag

Aaien, flikflooien, zoenen, troetelen, vrijen... Vandaag is het allemaal tomeloos toegestaan, want het is World Cuddle Up Day. Twijfel niet om je maatje (twee- of viervoetig), lief, collega of gewillige buur een pakkerd te geven, want knuffelen is gezond! En wel om deze redenen:

Knuffelhormoon geeft je vleugels

Door te knuffelen komt oxycotine vrij, een stof dat zijn bijnaam "knuffelhormoon" niet gestolen heeft. Het geeft je een blij gevoel. En vervang dat stuk chocolade vandaag door een extra omhelzing, dan heb je ook je dosis endorfine gehad.

Weg met die stress

Een goeie knuffel is een natuurlijk anti-stressmiddel. Het verlaagt de bloeddruk, waardoor je je minder gespannen voelt. Als de stress vermindert, daalt ook de kans op een hartaandoening. Minder stress betekent ook een boost voor het immuunsysteem, waardoor je minder snel ziek zal vallen.

Sterkere verbondenheid

Vriendschap of liefde fysiek uitdrukken: het versterkt de banden. Ook moeder en baby groeien meer naar elkaar toe dankzij lichamelijk contact. Het vrijgekomen knuffelhormoon zorgt ervoor dat de moeder zich ontspant, zodat de borstvoeding makkelijker verloopt. Oxycotine bevordert ook de slaap, wat heel welkom is met een pasgeborene in huis.

Natuurlijke pijnstiller

Waar oxytocine al niet goed voor is: het hormoon verhoogt ook je pijngrens. Een massage doet wonderen bij een stijve nek, maar zelfs kleine, simpele aanrakingen zorgen voor genoeg oxytocine om je beter te doen voelen.

Angstremmer

Studies hebben aangetoond dat lichamelijk contact onze angst voor een situatie kan doen afnemen. Denk maar aan die keer in de cinema dat je tijdens een spannende film als reflex de hand van je onbekende buur vastgreep.

En dan nu: knuffelen maar!

Foto Pixabay