Wereldkampioen Go wint eindelijk van supercomputer

Het is wereldkampioen Lee Sedol eindelijk toch gelukt om supercomputer AlphaGo te verslaan in het oude Aziatische bordspel Go. Een schamele troost voor de Zuid-Koreaan, want de supercomputer van Google had de eerste drie wedstrijden reeds gewonnen en heeft de eindoverwinning op zak. Kunnen ook supercomputers last hebben van 'decompressie'? Feit is dat Sedol na een meer dan vier en een half uur durende wedstrijd eindelijk zegevierde van AlphaGo. Meer dan een eerredder voor de mensheid is het niet, want de eindoverwinning in dit toernooi over vijf wedstrijden was al buiten bereik. Sedol moest tijdens de eerste drie wedstrijden zijn meerdere erkennen in de kunstmatige intelligentie van de machine van Google.

De eindoverwinning voor AlphaGo wordt beschouwd als een groot succes in de ontwikkeling van intelligente computers. Het oude bordspel werd immers aanzien als te complex voor machines. Maar Sedol weigert vooralsnog te erkennen dat de computer definitief de bovenhand heeft gehaald op de mens. "Het was Lee Sedol die vandaag verloor, niet de mensheid", zo stelde hij nog na zijn derde nederlaag. De Zuid-Koreaan bood daarop zijn verontschuldigingen aan.

Dinsdag wordt de laatste, eveneens overbodige wedstrijd gespeeld. AlphaGo schenkt het prijzengeld van 1 miljoen dollar aan liefdadigheid.

bron: Belga