Werelddierendag: Huisdieren spelen grote rol in ons geluk

Werelddierendag: Huisdieren spelen grote rol in ons geluk

Vandaag is het Werelddierendag, het jaarlijkse moment waarop we onze huisdieren extra verwennen. Dat gebeurt ongetwijfeld in veel huishoudens, want eigenaars omschrijven de band met hun huisdier als "heel hecht en zelfs symbiotisch". Een en ander blijkt uit een onderzoek dat dierenspeciaalzaak Tom & Co liet uivoeren door Dedicated Research.

Een glimlach

De bevraging werd uitgevoerd bij ruim duizend Belgen met minstens een huisdier. De bedoeling was om na te gaan in welke mate hun hond, kat, slang of andere bijdraagt aan hun welzijn. Bij 85% van de ondervraagden tovert het huisdier "een glimlach" op hun gezicht, en 87% wordt er zelfs "gelukkig" van. Ook worden de trouwe metgezellen omschreven als een bron van ontspanning (82%), vullen ze een gevoel van eenzaamheid (81%) en verzorgen ze het familiaal evenwicht (70%).

Fotograferen

Die uitstekende band uit zich in uiteenlopende activiteiten. Aaien, knuffelen en verzorgen zijn bezigheden die voor de hand liggen, maar ook het filmen en fotograferen van onze schattige diertjes zijn tegenwoordig razend populair. Ruim zes hondenbaasjes op tien gaan elke dag gemiddeld twee keer met hun viervoeter wandelen, voor een totale duur van een halfuurtje. Tot slot mag het gezelschapsdier in vier op de tien gevallen zelfs mee in bed, en drie op de vier Belgen geven toe dat ze tegen hun huisdier spreken als tegen een mens.