Wereld staat stil bij 15de verjaardag tsunami

Wereld staat stil bij 15de verjaardag tsunami

Diverse landen in Azië staan Tweede Kerstdag stil bij de tsunami die op tweede kerstdag 2004 het leven kostte aan ongeveer 230.000 mensen. Onder hen waren 10 Belgen en 36 Nederlanders. Een aardbeving bij Sumatra veroorzaakte een grote vloedgolf die kustgebieden van onder andere Indonesië, Thailand, India en Sri Lanka trof.

Cijfers niet te bevatten

Steeds meer sijpelden die dag cijfers door. Die voelden als rampzalig (20.000 doden), maar waren uiteindelijk niet meer te bevatten. Beelden van het water, dat op tal van plekken de kust overspoelde, waren bizar en schokkend.

Het zwaarst getroffen werd de Indonesische provincie Atjeh waar zeker 125.000 omkwamen. Hele dorpen werden door de vloedgolf weggevaagd. In het gebied stonden op tweede kerstdag diverse herdenkingen op het programma.

Toeristen

In Thailand, waar meer dan 5300 mensen omkwamen, onder wie veel toeristen, riepen autoriteiten tijdens een herdenking op tot meer bewustwording van het risico op rampen en meer voorbereiding. Het land heeft 26 december uitgeroepen tot dag van ongevallenpreventie.