Wellens wint slotrit Parijs-Nice

Wellens wint slotrit Parijs-Nice

De laatste rit naar Nice schotelde het peloton opnieuw een hele resum bergen voor. Voer dus voor de avonturiers en klassementsrenners, waarbij het vooral uitkijken was naar de prestatie van Alberto Contador. De Spanjaard van Tinkoff-Saxo had zijn zinnen gezet op de gele trui van Geraint Thomas (SKY).

Gretige Contador

De omvangrijke lange vlucht van de dag bevatte enkele landgenoten: Lotto-Belisol-renners Thomas De Gendt en Tim Wellens, Sep Vanmarcke (Team LottoNL-Jumbo) en Olivier Naesen (Topsport Vlaanderen-Baloise). De kopgroep kreeg bijna vier minuten cadeau van het peloton, waardoor Wellens even virtueel in het geel reed. Op vijftig kilometer van de streep versnelde Contador en zette in geen tijd Thomas op een minuut. Het teken voor het Sky-team om de achtervolging in te zetten. De Spanjaard werd gegrepen aan de voet van de laatste klim, de Col d'Eze.

Ondertussen was Wellens er vooraan alleen vandoor gegaan. Achter hem bleef Contador prikken uitdelen en bij de vierde versnelling moest Thomas het wiel lossen. Contador raapte samen met Porte alle overgebleven vluchters één voor één op, alleen Wellens kon hun tempo volgen.

Spetterende finale

Wat volgde was een ijzingwekkende strijd om seconden. Contador reed als een bezetene richting de finish, maar Thomas vond zijn tweede adem en kon het gat met de kopgroep verkleinen en zijn leidersplaats veiligstellen. Vooraan hield Wellens zich goed bedeesd en zette alles op ritwinst. In een sprint met drie rekende een beresterke Wellens makkelijk af met zijn twee kompanen. De eindoverwinning ging uiteindelijk naar Thomas, die vijf seconden overhoudt op Contador. Porte strandt op een derde plaats, op twaalf seconden van Thomas.

"Dit is een heel mooie overwinning", vertelde een heel uitgelaten Wellens. "Vandaag kon ik in de vlucht rekenen op een heel sterke De Gendt. Ik had ook het geluk dat Porte en Contador zoveel mogelijk tijd wilden pakken op Thomas. Daardoor zijn we voorop gebleven."

Foto AFP / K. Tribouillard