Welke landen hebben het gezondste voedingspatroon?

Welke landen hebben het gezondste voedingspatroon?

Diabetes Type 1 is een auto-immuunziekte die vaak erfelijk is. De meest voorkomende vorm, Type 2, kan daarentegen veroorzaakt worden door factoren als leeftijd en overgewicht, waarbij de alvleesklier niet genoeg insuline meer produceert om de suiker te verwerken. Het eten van de juiste voeding kan dus een groot hulpmiddel zijn om de chronische ziekte tegen te gaan.

Waar je dan het gezondst kunt eten? Dat lees je hieronder.

Middellandse Zeegebied

Het mediterraanse dieet staat bekend als 's werelds gezondste keuken met vaste ingrediënten als verse groenten en fruit, volkoren granen, noten, vis, zuivel, en olijfolie als de belangrijkste bron van vet.

Vele studies hebben de voordelen aangetoond van het eten van deze magische combinatie van voedingsmiddelen. Niet alleen zorgt een mediterraans bord voor een betere algemene gezondheid, het vermindert ook chronische aandoeningen zoals hart-en vaatziekten, beroertes, diabetes type 2 en dementie.

"Het mediterraanse dieet is een van de meest onderbouwde diëten voor een goede gezondheid van het hart en een lange levensduur", zegt Anna Daniels, woordvoerder van de British Dietetic Association. Ze voegt eraan toe dat extra vierge olijfolie rijk is aan enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren. Die verhogen de goede cholesterol, die op zijn beurt het hart beschermt.

Japan

De bevolking in Japan heeft de hoogste levensverwachting ter wereld. De Japanse overheid bracht een voedselgids uit in 2005, waarin de bevolking aangespoord wordt om een ??dieet te volgen dat rijk is aan koolhydraten afkomstig uit rijst en groenten, en arm is aan verzadigde vetten en bewerkte voedingsmiddelen.

Uit onderzoek bleek dat de Japanners die de voedselgids nauw volgden, een betere bloedtoevoer naar de hersenen ontwikkelden en na verloop van tijd een stertecijfer hadden dat 15% lager kwam te liggen.

"Voor mensen die denken dat witte rijst slecht voedsel is, vormt de gezondheidstoestand van de Japanners het tegenbewijs", reageert Daniels. Ze benadrukt ook dat thee en water regelmatig gedronken worden in Japan in plaats van frisdrank.

Scandinavië

Roggebrood, vette vis, lokale vruchten zoals rozenbottel, wortelgroenten, en gefermenteerde melk en kaas worden vaak gegeten in de Scandinavische landen, zijnde Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland en IJsland.

Een recente studie in 'The American Journal of Clinical Nutrition' toont aan dat een dergelijk dieet vergelijkbaar is met de voordelen van een mediterraanse maaltijd.

"Fel gekleurde groenten zitten boordevol bètacaroteen en antioxidanten. Het Scandinavische dieet is rijk aan vezels en laag in suiker. Er worden ook minder vleesgerechten en verwerkte zuivelproducten gegeten in het noorden", verklaart Daniels.

West-Afrika

Een recente studie heeft aangetoond dat populaties in Mali, Tsjaad, Senegal en Sierra Leone zelfs gezonder zijn dan de Japanners. De voedingssamenstelling variëert in West-Afrika over 16 landen, maar veel gerechten bevatten Jollof rijst, aardnoten, gedroogde en gerookte vis, en jam.

"Dit dieet is rijk aan granen, mager vlees en groenten en bevat aanzienlijk minder bewerkte voedingsmiddelen dan in westerse landen," aldus Daniels. Bovendien is het dieet over het algemeen lager in calorieën.

"Hoewel het lage aantal caloriëen vaak ligt aan een toegangsgebrek tot voedsel, kan het dieet toch inspirerend zijn voor veel Westerlingen, die gebaat zouden zijn bij het consumeren van minder bewerkte voedingsmiddelen en meer peulvruchten, bonen en basisgranen."

Frankrijk

De notie van de Franse paradox heeft wetenschappers lang verdeeld. Hoe kan een natie, die zo veel voedsel met verzadigde vetten eet zoals vlees en kaas, toch zo'n laag aantal gevallen met hart- en vaatziekten of obesitas vertonen?

Een studie toonde aan dat de hoeveelheid de sleutel is tot de oplossing van het vraagstuk. De Fransen eten dan wel veel croissants, vleeswaren en vette, ze doen dat in kleine porties.

Terwijl de restaurants in Parijs gerechten serveren van gemiddeld 277 gram, brengen de obers in Philadelphia hun klanten een bord van gemiddeld 346 gram. Ook toonden wetenschappers aan dat voedsel van hoge kwaliteit ervoor zorgt dat mensen zich minder snel overeten.

"De Franse voeding bevat kaas, brood en wijn. Maar de portiegroottes zijn veel kleiner dan die van de Britten en de Amerikanen, waardoor het totale aantal verbruikte calorieën lager ligt", licht Daniels toe.

Conclusie

Wat hebben al deze diëten nu gemeen? Ze bevatten voornamelijk verse groenten en fruit, volkorengranen, bonen en peulvruchten. Daniëls raadt aan om te kiezen voor water, thee of wijn als drank, en om je porties te minderen. Ook moet je voorzichtig omspringen met vet. Koop liever mager vlees, extra vergine olijfolie en donkere chocolade.

"Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, en kook zo veel mogelijk met ingrediënten die rechtstreeks van de natuur komen", concludeert Daniëls.

Foto's Pixabay