Welke invloed hebben teddyberen op onze gezondheid?

Welke invloed hebben teddyberen op onze gezondheid?

Kinderen krijgen steeds meer last van allergieën of astma. Kinderallergoloog Elke De Wachter van het UZ Brussel bevestigt dat knuffelberen enkele risico's met zich meedragen, maar vindt de campagne toch wat overdreven, zo vertelt ze in het Radio 1-programma Nieuwe Feiten.

"Je kan vermijden dat kinderen allergisch worden door hen niet te vroeg in contact te brengen met knuffelberen. Voor huisstofmijt is het zo dat als je kan vermijden om een baby vroegtijdig aan hoge concentraties bloot te stellen, ze minder kans hebben om ook allergische tekens te vertonen. Maar men heeft nooit kunnen aantonen dat dit ook meteen gerelateerd is aan astma en die link wordt hier wel gelegd."

Huisstofmijt vinden we niet enkel in beren maar ook in speelgoed, boeken en matrassen. "Ook in matrassen, speelgoed, tussen bladeren van boeken zit huisstofmijt. Als de kinderen duidelijk allergisch zijn aan huisstofmijt, kan het wegnemen van de teddybeer wel de klachten doen verminderen", zegt De Wachter.

Voorzorgsmaatregelen

Om je kind te beschermen tegen een allergie raadt de kinderallergoloog aan om de beer om de zes weken op 60 graden te wassen. "Het kan ook helpen om de beer een dag en een nacht in de diepvries te steken. "

Foto Pixabay