Welk NMBS-station is het drukste station van het land?

Brussel-Zuid is het NMBS-station met de meeste instappende reizigers per dag. Dat blijkt uit statistieken die de spoorwegmaatschappij heeft vrijgegeven. Er vertrekken op een gemiddelde weekdag 58.732 reizigers in Brussel-Zuid, zo telde de NMBS in oktober 2013. Dat is een stijging met 7,1 procent tegenover de telling van 2012.

Op de tweede plaats staat Brussel-Centraal met 53.542 reizigers (+1,7 procent), voor Gent-Sint-Pieters met 49.252 (-8,7 procent) en Brussel-Noord met 46.945 reizigers (-3,9 procent). Het station van Leuven zag het aantal instappende reizigers toenemen met 12 procent tot 33.292 en komt zo in de top vijf ten koste van Antwerpen-Centraal (-3 procent tot 32.634 reizigers).

Het kalmste station van België is te vinden in Wallonië. Hourpes, een gehucht op de spoorlijn tussen Charleroi en Erquelinnes, ontvangt op een gemiddelde weekdag amper 11 instappende reizigers. In het weekend stoppen daar geen treinen. In Vlaanderen is Aalst-Kerrebroek het rustigste station, met 20 reizigers op een weekdag.

Bij veel van de kleine stations werden nog minder reizigers geteld dan bij de vorige meting. Niet verwonderlijk, vindt reizigersvereniging TreinTramBus. In de kleine stations stoppen tegenwoordig maar enkele treinen per dag. «Mensen hebben dan de neiging om met de auto of de fiets naar het volgende grote station te rijden», zegt TTB-woordvoerder Jan Van Severen. «Je hebt een goed aanbod nodig om veel reizigers te krijgen.»