Weerbericht: winderig en doorweekt weekend

Weerbericht: winderig en doorweekt weekend

We staan voor een weekend met wind en veel regen, vooral op zondag. Dat meldt het KMI. Pas vanaf dinsdag zou het droger worden. Enige troost: de diepvriezer blijft dicht. Het kwik klimt richting 10 graden. Deze namiddag wordt het nog zwaarbewolkt met op sommige plaatsen lichte regen of motregen. Op het einde van de dag kan het aan de kust opnieuw regenen. De maxima liggen tussen 3 of 4 graden in de Hoge Ardennen en 9 graden in het westen. De wind waait vrij krachtig tot lokaal krachtig uit zuid tot zuidwest, met rukwinden die kunnen oplopen tot 70 km/uur.

In de nacht van vrijdag op zaterdag trekt een actieve regenzone van west naar oost over het land, gevolgd door opklaringen maar ook enkele felle buien. Het KMI sluit een donderslag niet uit. De minima liggen tussen 3 en 7 graden. De wind waait vrij krachtig of soms krachtig uit zuid tot zuidwest met mogelijk rukwinden tot rond 80 km/uur, of iets meer tijdens een bui.

Morgen is het wisselend bewolkt en winderig met buien. In het uiterste westen kan het wat droger zijn. De maxima schommelen tussen 4 graden op de Hoge Venen en 10 graden in het westen. De wind waait vrij krachtig tot krachtig, aan de kust zelfs zeer krachtig, uit het zuidwesten met rukwinden tot 85 km/uur. 's Avonds kan een nieuwe actieve regenzone ons land bereiken. De wind waait eerst matig maar later opnieuw krachtig uit zuid tot zuidwest met rukwinden tot 75 km/uur. De minima liggen tussen 2 en 7 graden.

Zondag trekt een actieve kern van lage druk over het Kanaal richting de Noordzee. De eraan verbonden neerslagzone is zeer actief en brengt veel regen. Afhankelijk van de ligging van deze depressie kan het ook hard waaien over sommige delen van het land, met zuidwestelijke windstoten tot 80 km/uur of meer. De maxima tussen 6 en 8 graden in de Ardennen en tussen 8 en 10 graden in de andere streken.

Maandag trekt de stormdepressie naar Zuid­-Scandinavië en komen we terecht in onstabiele en vrij koude polaire zeelucht met -opnieuw- buien. In de Ardennen krijgen die een winters karakter. De maxima schommelen tussen 2 graden op de Ardense hoogvlakten en 7 graden aan zee. De wind waait matig uit noordwest, aan zee vrij krachtig uit noord met rukwinden tot 70 km/uur. Pas dinsdag wordt het geleidelijk droger vanaf het westen.

bron: Belga