Weerbericht - Weekend met wind, buien en donderslagen

Zaterdagnamiddag is het wisselend tot zwaarbewolkt. Vooral over het centrum en het oosten vallen er soms stevige buien, mogelijk met onweer. De maxima liggen tussen 8 graden in de Hoge Venen tot lokaal 13 graden in Vlaanderen. Er waait een matige tot meestal vrij krachtige westzuidwestenwind. Aan zee is de wind soms krachtig. We verwachten rukwinden tot 75 km/u of mogelijk meer tijdens hevige buien. Dat meldt het KMI. Zaterdagavond is er vooral in Hoog-België nog kans op enkele buien. In de nacht van zaterdag op zondag is het tijdelijk droog, maar later bereikt een nieuwe regenzone ons land vanaf de kust. De minima schommelen van 2 graden in de Hoge Venen tot 7 graden over het westen. De naar het zuidwesten krimpende wind wordt matig. Aan zee is de wind vrij krachtig uit west. Aanvankelijk zijn er nog windstoten tot 50 of 60 km/u mogelijk.

Zondag regent het eerst. Daarna vallen er buien met tussendoor enkele opklaringen; er kunnen enkele donderslagen voorkomen. We krijgen maxima van 7 graden in de Hoge Ardennen tot 12 graden in Laag- en Midden- België. De wind waait zwak tot meestal matig uit west tot zuidwest, ruimend naar west tot noordwest. Aan de kust is de noordwestenwind matig tot soms vrij krachtig.

Zondagnacht wordt het stilaan droog en rustig. Eerst verschijnen er opklaringen, maar later ontstaan er in vele streken mistbanken of lage wolken. De minima liggen tussen -2 graden in de Ardense valleien en +4 graden in het centrum. Over het uiterste westen schommelen de minima rond +6 graden. De wind is zwak en veranderlijk, over het westen van het land is hij meestal noordelijk.

Maandag is het in vele streken eerst grijs met lage wolken of lokale mistbanken. In de loop van de dag verschijnen er soms opklaringen. In de loop van de namiddag neemt de bewolking vanaf het noordoosten toe en 's avonds is er kans op wat lichte regen. De maxima schommelen tussen 10 graden in de Hoge Venen en 15 graden in Vlaanderen. De wind is eerst zwak en veranderlijk, later wordt hij soms matig uit noordelijke richtingen.

Dinsdag blijft het droog. Het is vaak bewolkt, maar in de loop van de namiddag en vooral 's avonds vergroot de kans op opklaringen. De maxima liggen tussen 12 en 17 graden.

Woensdag wisselen zon en wolken elkaar af. Het blijft overwegend droog. Op het einde van de dag vergroot wel de kans op enkele buien. We halen maxima van 12 tot 17 graden.

Donderdag wordt het wisselvalliger met enkele buien en maxima van 9 tot 14 graden.

Voor vrijdag blijven de voorspellingen onzeker. Mogelijk valt er soms regen. De maxima schommelen rond 13 of 14 graden in het centrum.

Zaterdag lijkt het droog te blijven met wolken en opklaringen. De maxima klimmen tot 16 graden.

bron: Belga