Weerbericht: op de eerste schooldag zien we de bui(tjes) al hangen

Weerbericht: op de eerste schooldag zien we de bui(tjes) al hangen

Deze namiddag wordt het stilaan overal droog met opklaringen, met maxima van 15 tot 20 graden. Vanavond en vannacht volgen eerst brede opklaringen, met later kans op wat nevel of plaatselijke mistbanken en minima van 5 tot 10 graden. Van maandagavond en minstens tot woensdag is er een kans op buien en onweer vanuit Duitsland. Het blijft echter vrij zacht met maxima rond of soms boven de 20 graden.

In de nacht van vrijdag op zaterdag kan het dus nevelig worden en ontstaan er, vooral in het noordwesten van het land, mogelijk enkele mistbanken. Minima van 4 of 5 graden in de valleien van de Hoge Venen, tot 10 of 11 graden aan zee of in Belgisch Lotharingen. De wind is meestal zwak en waait uit noordoost tot oost of uit veranderlijke richtingen.

Morgen is het zonnig na het optrekken van het eventuele ochtendgrijs. Later ontstaan er wat stapelwolken. Het blijft droog met maxima van 16 tot 21 of 22 graden bij een meestal zwakke oost- tot noordoostenwind die krimpt naar noord tot noordoost.

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag verwachten we licht bewolkt tot helder weer. Minima van 7 tot 11 graden. De wind waait zwak tot soms matig, meestal uit noordoostelijke richtingen.

Zondag krijgen we droog en meestal zonnig weer. In de namiddag kunnen er wel enkele onschuldige stapelwolkjes ontstaan. Maxima van 19 graden op de Ardense hoogten tot 23 of 24 graden in het centrum. De wind is meestal zwak tot af en toe matig uit oost tot noordoost.

Maandag is het licht of gedeeltelijke bewolkt. In de loop van de dag neemt de bewolking echter toe vanuit het oosten. 's Avonds en de volgende nacht is er vooral in het oosten van het land kans op een bui, mogelijk met een donderslag. Maxima van 21 tot 24 graden bij een zwakke tot matige noordenwind.

Een onstabiele zone boven Zuid- en Centraal- Europa dreigt vanaf dinsdag tot het einde van de week ons weer te beïnvloeden. Het wordt gedeeltelijk tot soms zwaarbewolkt. Hier en daar kunnen er buien ontstaan met vooral in het oosten van het land ook kans op onweer. Er blijft grote onzekerheid over de neerslaghoeveelheden voor die periode. De temperaturen liggen rond of boven de 20 graden.

De koude bovenlucht verlaat onze streken in de richting van de Alpen. Een hogedrukgebied dat zich opbouwt boven de Noordzee en Scandinavië zorgt daarna voor stabiel weer.

bron: Belga