Weerbericht - Koude dagen in het verschiet

Zondagnamiddag is het overwegend zwaarbewolkt met regen of natte sneeuw in het westen van het land en smeltende sneeuw of sneeuw naargelang de hoogte richting Centraal-België. In het oosten is het vaak droog, maar blijven enkele winterse buien mogelijk. De maxima liggen tussen -3 graden in Hoog-België en +4 graden vlak aan zee. De wind waait zwak tot matig uit eerst westelijke richtingen, later uit zuid tot zuidwest. Zondagavond en -nacht verlaat de laatste sneeuwval ons land richting Frankrijk en vormt zich op de meeste plaatsen nevel en aanvriezende mist. De temperaturen zakken tussen 0 en -6 graden in het binnenland en tot +2 graden vlak aan zee bij een zwakke en veranderlijke wind. Overal in het land is het uitkijken voor gladheid door sneeuw en/of rijm- en ijsplekken.

Maandag begint de dag overwegend grijs met nevel en aanvriezende mist met laaghangende bewolking die maar heel moeilijk verdwijnen. In de loop van de dag krijgen we enkele streepjes zon. De maxima liggen tussen -5 graden in Hoog-België en

+3 graden in het westen van het land. De wind waait zwak uit veranderlijke en later meer oostelijke tot noordoostelijke richtingen.

Maandagnacht blijft het droog en wordt het zeer koud met minima van -8 tot -14 graden in de Ardennen, van -4 tot -6 graden in het centrum van het land en rond -2 graden in het westen van het land. In de loop van de nacht ontwikkelen er zich opnieuw lage wolkenvelden en lokaal mogelijk ook nog nevel of een aanvriezende mistbank. Er waait een zwakke tot matige oostelijke wind.

Dinsdag begint de dag in sommige regio's met laaghangende bewolking, nevel en/of aanvriezende mist. In de loop van de dag krijgen we overal brede opklaringen. Het blijft op de meeste plaatsen zelfs overdag vriezen. De maxima liggen tussen -7 graden in Hoog-België en 0 of +1 graad aan de kust. De wind waait zwak uit oost tot noordoost.

In het tweede deel van de komende week blijven we grotendeels onder hogedrukinvloed, maar dringen verzwakte storingen boven de Noordzee en Nederland soms door tot onze streken.

Woensdag maakt de zon meer en meer plaats voor bewolking in het noorden van het land. Donderdag, maar vooral vrijdag en in het weekend kan er uit de vele bewolking soms wat neerslag vallen, al blijft het op de meeste plaatsen droog.

In een overwegend noordoostelijke stroming blijft het al bij al koud. Woensdag blijft het op de meeste plaatsen overdag vriezen met maxima van -6 graden in de Ardennen en +2 graden aan de kust. De dagen nadien stijgen de temperaturen tot net boven het vriespunt en concentreert de nachtvorst zich vooral in de Ardennen.

bron: Belga