Weerbericht - Koning Winter blijft nog even in het land

De winter houdt nog even aan. Zondagnamiddag wordt het deels bewolkt met hier en daar enkele buien, eventueel met winters karakter en een donderslag. De maxima liggen tussen 1 graad op de Ardense hoogten en 6 of 7 graden over het westen en het centrum. Er waait een matige westenwind. Aan zee is de wind vrij krachtig. Dat meldt het KMI. Zondagavond en -nacht verwachten we enkele winterse buien of zelfs een paar sneeuwbuien. Een donderslag blijft mogelijk, vooral dan aan zee. Tussendoor zijn er ook (brede) opklaringen. In vele streken gaat het vriezen met minima van -5 graden in de Hoge Venen tot 0 of -1 graad in Vlaanderen. Aan zee is het minder koud met minima rond +3 graden. Het is opletten voor ijsplekken. De westenwind waait in het binnenland matig en aan zee nog vrij krachtig.

Maandagochtend is er kans op lokale ijsplekken, met in Hoog-België ook nog enkele sneeuwbuitjes en lage wolken. Al snel wisselen brede opklaringen en enkele wolkenvelden elkaar af. Het blijft overwegend droog maar een (winterse) bui langsheen de Nederlandse en Duitse grens is niet helemaal uitgesloten. We krijgen maxima van -2 graden in de Hoge Venen tot 6 graden aan zee. Er waait een matige, aan zee soms een vrij krachtige wind uit west, krimpend op het einde van de dag naar westzuidwest.

Maandagnacht wordt het lichtbewolkt of helder maar koud. De minima schommelen tussen -12 en -5 graden ten zuiden van Samber en Maas en rond -2 graden elders. De wind waait zwak of matig uit zuidwest, krimpend naar zuid.

Dinsdagochtend is het koud met overal negatieve temperaturen. Daarna is het vaak zonnig met later overdag wel meer hoge wolkenvelden vanaf het westen. Op het einde van namiddag of 's avonds vergroot de kans op wat regen of smeltende sneeuw in het westen. De maxima schommelen van -1 graad in de Hoge Venen tot 5 graden aan zee. Er waait een matige, aan de kust een vrij krachtige zuidenwind met daar rukwinden tot 50 of 60 km/u. Dinsdagnacht is er vooral over het westen kans op winterse neerslag.

Ook woensdagochtend is het koud met vrijwel overal vorst en hier en daar kans op een sneeuwbui. Daarna blijft het overwegend droog tot de avond met zon en wolken. De maxima schommelen van -1 tot +6 graden. Er waait een matige zuidenwind. Woensdagavond en - nacht bereikt een storing met regen, of in Hoog-België tijdelijk met winterse neerslag, ons land vanaf het westen.

Donderdag krijgen we eerst perioden van regen of motregen. Later volgen enkele buien, maar vergroot ook de kans op opklaringen. Het is zacht met maxima van 5 tot 11 graden.

Van vrijdag tot zondag verwachten we rustig weer met opklaringen en wolkenvelden. Soms kan er wat regen vallen, maar de hoeveelheden blijven wellicht beperkt. De maxima schommelen rond 8 of 9 graden in het centrum.

bron: Belga