Weerbericht - Droog maar koud

Vrijdag wordt het, na het verdwijnen van de laaghangende bewolking of aanvriezende mist, overwegend droog met opklaringen en bewolkte perioden. Enkel aan de kust en in het oosten kan er mogelijk nog een (smeltende) sneeuwbui vallen. De temperaturen klimmen niet hoger dan -1 graad in de Hoge Ardennen en +4 graden in het westen van het land. Dat meldt het KMI. Vrijdagavond en -nacht wordt het rustig, koud en eerst licht bewolkt. Het koelt daardoor goed af en we bereiken minima tussen -7 en -4 graden in de Ardennen alsook in de Kempen en tussen -4 en -1 graden. In de loop van de nacht vorming van lage bewolking en aanvriezende mist met kans op rijmplekken.

Zaterdag wordt, na een koude nacht, wisselend tot zwaarbewolkt maar overwegend droog. Vanuit het noordwesten nadert een warm front ons land waardoor we in de loop van de namiddag of tegen de avond aan de eerste regen verwachten aan de kust. Aan de voorzijde van deze storing blijft het echter relatief koud met maxima tot 6 graden aan de kust, rond 2 graden in het centrum en in de buurt van of net onder het vriespunt in de Hoge Venen.

De regenzone die ons zaterdagavond bereikt, trekt zondag verder van het westen naar het oosten over het land. Dit kan in de Ardennen nog voor wat smeltende sneeuw of sneeuw zorgen. Vanaf het westen wordt het geleidelijk droger, maar het blijft overwegend zwaarbewolkt. Na de passage van deze storing bevinden we ons in gevoelig zachtere lucht.

Maandag verwachten we wisselend bewolkt en overwegend droog weer. De kans op een lokale bui is het grootst in het noorden van het land en in de Ardennen. De maxima liggen tussen 3 en 9 graden.

bron: Belga