Weer evenveel vacatures in Vlaanderen als voor coronacrisis

Weer evenveel vacatures in Vlaanderen als voor coronacrisis

V). "Als deze trend zich voort kan zetten, dan zijn we opnieuw op het goede spoor met onze arbeidsmarkt", zegt ze.

Bedrijven en organisaties meldden in juni in totaal 21.355 vacatures rechtstreeks aan bij de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Dat zijn er ruim 5.000 meer dan in mei van dit jaar en nagenoeg evenveel als in juni 2019. "Het herstel dat zich in mei al aandiende, zet zich nu verder", luidt het.

Daarmee lijkt de Vlaamse arbeidsmarkt uit het dal van de coronacrisis te kruipen. In maart, april en mei werden heel wat minder vacatures gemeld bij de VDAB. Dat is dan ook te zien in de cijfers over een heel jaar: de voorbije twaalf maanden werden alles samen ruim 263.000 vacatures gemeld, zowat 9 procent minder dan in de voorgaande twaalf maanden.

Voeding, landbouw en zorg

Volgens Crevits zijn ondernemers in Vlaanderen nu vooral op zoek naar naar middengeschoolde werknemers en dan met name in de dranken-, voedings- en tabakssector, de land- en tuinbouw en de gezondheidszorg. Bedrijven actief in horeca, toerisme of beveiliging en managementbureau's hebben het wel nog steeds moeilijk, zo blijkt uit ook de vacaturecijfers. Zo werden in de horeca en de toeristische sector in juni 33,7 procent minder vacatures gemeld dan in dezelfde maand vorig jaar. Ten opzichte van mei (182 vacatures) gaat het wel al om een aanzienlijke stijging in juni (674 vacatures).

"Het is heel positief om te zien dat het aantal gemelde vacatures opnieuw aansluit met de trend van vorige jaren. Voor horeca en toerisme blijft het nog moeilijk, maar ook voor hen zullen de komende weken en maanden hopelijk goed nieuws brengen. Sinds 8 juni mogen restaurants en cafés opnieuw open, sinds 1 juli ook pretparken bijvoorbeeld", zegt minister Crevits. "Als deze trend zich voort kan zetten, dan zijn we opnieuw op het goede spoor met onze arbeidsmarkt. Toch zal het de komende maanden en jaren vooral belangrijk zijn om mensen steeds bij- en om te scholen. Op die manier kunnen we mensen toeleiden naar die sectoren waar de noden het grootst zijn."

Meest gelezen
 1. behathumb

  TikTokster lovend over goedkope beha van Primark: «Alsof ik een borstvergroting heb gehad» (video)

 2. evathumb

  Eva Daeleman deelt eerlijke foto: «Niet te strak of te bloot»

 3. esmeethumb

  Zangeres getuigt over nare ervaring met Marco Borsato: «Ik was de enige die het raar vond»

 4. DIW2

  Na ‘The Voice’ ook grensoverschrijdend gedrag bij ‘The Masked Singer’? «Hij sloeg op mijn achterwerk» (video)

 5. wolkenthumb

  Vrouw maakt foto van ‘wolken’, maar niets is wat het lijkt: «Ik ben zo dom!»