"We zijn zo transparant als we kunnen over luchtaanvallen tegen IS", zegt Defensie

"We zijn zo transparant als we kunnen over luchtaanvallen tegen IS", zegt Defensie

"We zijn zo transparant als we kunnen" over de luchtaanvallen tegen terreurgroep IS. Dat heeft kolonel Jeroen Poesen vandaag gezegd op een persconferentie van Defensie. Vorige maand klonk forse kritiek op het gebrek aan transparantie, waardoor zekerheid over het uitblijven van burgerslachtoffers volgens ngo's onmogelijk is. Defensie mag dan wel zeggen dat er nog geen burgerslachtoffers gevallen zijn, maar waarop is dat gebaseerd "als er geen documenten bestaan over de controle op burgerslachtofers? ", wierp Vredesactie op. In een rapport van de Britse ngo Airwars kwam België zelfs als één van de minst transparante landen uit de bus.

"We zijn zo transparant als we kunnen zijn", reageert het hoofd Operaties bij de luchtcomponent, kolonel Poesen, nu. Hij wijst op het gevaar van te veel openheid voor de militairen op het terrein, verduidelijkt dat nooit per land van de internationale coalitie gecommuniceerd wordt over slachtoffers en verwijst voor meer informatie naar de coalitiewebsite www.centcom.mil. En de speciale parlementscommissie krijgt volgens hem wel volledige openheid, dus er is ook democratische controle.

Defensie blijft erbij dat de Belgische gevechtsvliegtuigen zowel in Afghanistan en Libië als nu in Irak en Syrië een "heel cleane track record" hebben. "We zijn honderd procent zeker dat we er alles aan doen om geen burgerslachtoffers te maken. En ik kan met zekerheid zeggen dat analyses tot nu toe nog geen enkel rapport hebben opgeleverd over burgerslachtoffers bij Belgische missies", verduidelijkte kolonel Poesen. "Maar je kan in dergelijke situaties nooit met honderd procent zekerheid zeggen dat er geen slachtoffers zijn."

Die slag om de arm is opvallend, omdat in het verleden soms affirmatiever gesteld werd dat België geen burgerdoden heeft gemaakt. De kolonel verzekerde echter dat daar verder niets achter gezocht moet worden. "We moeten daar gewoon eerlijk in zijn: je kan nu eenmaal nooit honderd procent zeker zijn", aldus Poesen. "Dat is niet zoals bij een ongeval of zelfs een ontploffing hier, waarbij politie en parket ter plaatse kunnen gaan. Dat gaat niet zomaar in Mosoel of Raqqa."

België doet er in elk geval alles aan om burgerslachtoffers - versta: doden of zwaargewonden - te vermijden. "Bij de minste twijfel, twijfelen we niet", verzekerde kolonel Poesen nog. En het is niet enkel België die controleert. Zijn er vermoedens van 'colateral damage', dan gaat dat 'upstream' in de coalitie om verder onderzocht en getoetst te worden aan open en andere bronnen. De internationale coalitie heeft zo al burgerslachtoffers toegegeven, maar nog nooit door Belgisch toedoen, besloot hij.

bron: Belga