"We zien nog niet veel verandering"

"We zien nog niet veel verandering"

Het burgercollectief Filter Café Filtré heeft in Brussel haar eerste verjaardag vandaag gevierd met taart en met hernieuwde krachten om zich wekelijks te laten horen tot aan de verkiezingen. Vandaag voeren opnieuw een zestigtal scholen actie voor gezonde lucht aan de schoolpoort. Een jaar na de eerste spontane actie op de Vlaamsesteenweg aan de Maria Boodschap basisschool in Brussel verzamelden ouders en kinderen vanochtend opnieuw om de straat af te zetten. Greenpeace had voor de gelegenheid een verjaardagstaart meegenomen en Brussels schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen), Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a), Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V), Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) en een afgevaardigde van het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) waren aanwezig op de actie.

"De niveaus waar we ons nu naar richten hebben nog veel grotere hefbomen als op gemeentelijk vlak. Het debat is wel geopend, maar we zien nog niet veel verandering", vertelt initiatiefneemster Annekatrien Verdickt.

Niet toevallig waren de mobiliteitsschepenen en -ministers uitgenodigd. Daar ligt volgens Filter Café Filtré de sleutel tot verandering. "We gaan voor gezonde en leefbare steden met bijvoorbeeld fietsnetwerken. Daar kan heel snel op ingegrepen worden en er kan snel in geïnvesteerd worden. Iemand die op de fiets zit krijg je er niet meer af, maar je moet wel de juiste infrastructuur hebben die aanzet om op die fiets te kruipen", stelt Verdickt.

bron: Belga