We worden steeds ouder

We worden steeds ouder

"De levensverwachting blijft regelmatig stijgen met gemiddeld drie tot vier maanden per jaar en niets wijst op een vertraging", zo legt de organisatie uit. Toch blijven er grote verschillen tussen de landen bestaan.

Zo staan Japan, Spanje, Zwitserland, Italië en Frankrijk het hoogst geklasseerd. De levensverwachting bij de geboorte van mannen en vrouwen lag er in 2013 hoger dan 82 jaar, waarbij Japan (83,4 jaar) en Spanje (83,2 jaar) de kroon spannen.

Onderaan de rangschikking bengelen Mexico (74,6 jaar), Hongarije (75,7 jaar), Slovakije (76,5 jaar) en Turkije (76,6 jaar). Turkije is wel aanzienlijk vooruit gegaan en nadert snel het gemiddelde, benadrukt de OESO.

Opmerkelijk is dat ook de Verenigde Staten onderaan de rankschikking komt te staan. Met een levensverwachting van 78,8 jaar belanden de VS op de 28ste plaats (op 34 plaatsen), terwijl de uitgaven voor gezondheidszorg er het hoogst zijn per inwoner. "De levensverwachting in de VS ligt vandaag lager dan in de meeste andere OESO-landen door de hogere sterfte in verband met obesitas, een groter verbruik van medicijnen en illegale drugs, meer verkeersslachtoffers en meer moorden", besluit de OESO.