We rijden binnenkort op ‘groen' asfalt

We rijden binnenkort op ‘groen' asfalt

In 2014 werd bij werken aan de N171 in Kontich voor het eerst gebruik gemaakt van ‘groen' asfalt. Dat wordt geproduceerd aan een lagere temperatuur, waardoor er minder schadelijke stoffen vrijkomen. De uitstoot van CO2 in de asfaltcentrale en tijdens de werken op en rond de werf werd vooraf berekend, waarna werd nagegaan of de theoretische mindere uitstoot ook effectief werd verwezenlijkt. Dat is volgens AWV het geval: er werd een CO2-reductie van 33% vastgesteld.

"We willen een kentering"

Daarom zal het AWV tot eind 2020 een ‘korting' geven van 5 euro per ton asfalt aan producenten die de milieuvriendelijkere variant aanbieden. "Dit moet de asfaltproducenten ondersteunen om de nodige investeringen te doen", zegt Tom Roelants, administrateur-generaal van AWV. "We willen een kentering realiseren in de sector en asfaltproducenten aanzetten tot verduurzaming."

Wegenwerken sneller klaar

Als AWV voortaan altijd voor milieuvriendelijker asfalt kiest, kan er jaarlijks zowat 4.500 ton CO2 bespaard worden, oftewel de uitstoot van 230 gezinnen. Bovendien zouden de arbeidsomstandigheden voor wegenwerkers verbeteren, zouden wegen na werken sneller kunnen worden opengesteld omdat het asfalt sneller afkoelt én zou het asfalt een langere levensduur hebben. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft het dan ook over "een win-winsituatie voor verschillende partijen".