We kunnen steeds minder goed tegen alcohol

Veranderingen in ons DNA zorgen ervoor dat we steeds minder goed tegen alcohol kunnen. Onderzoekers van de University of Pennsylvania hebben aangetoond dat we in de toekomst mogelijk van een kleine hoeveelheid al kotsmisselijk kunnen worden.
door
pieter.van.der.elst
Leestijd 1 min.

De researchers hebben het DNA van meer dan 2.500 mensen van over heel de wereld onderzocht. Daaruit konden ze afleiden dat bij verschillende populaties soms toch dezelfde veranderingen in hun genen merkbaar zijn.

Een van de bevindingen is de verandering van een malariaresistent gen in zowel Afrika als Azië. Voor Europa zien de onderzoekers dan weer positieve ontwikkelingen voor een gen dat gelinkt wordt aan hartkwalen.

Minder drinken?

De interessantste ontdekking is misschien wel de volgende: het gen dat moet zorgen voor de afbraak van alcohol verandert ook. We zouden binnenkort sneller dronken worden en het zou ook meerdere dagen kunnen duren vooraleer onze kater volledig verwerkt is.

Het gen kan er dus voor zorgen dat we in de toekomst minder zullen drinken. Deze veranderingen zijn wel enkel nog maar gezien in Oost-Azië en West-Afrika, maar wie weet hoe snel die zich zullen verspreiden.