We hebben gemiddeld 19 wachtwoorden

We hebben gemiddeld 19 wachtwoorden

We hebben gemiddeld maar liefst 19 verschillende wachtwoorden. Dat blijkt uit een Britse enquête uitgevoerd door Centrify, een multinational gespecialiseerd in beveiligingssoftware. Een derde heeft daarbij toenemende moeilijkheden om de eigen wachtwoorden te onthouden. En dat gaat gepaard met toenemende frustratie.

Computerlogins, e-mailadressen, sociale media, online bankieren, servers en programma's op het werk, de toepassingen waarvoor we wachtwoorden hebben worden steeds talrijker. Uit het onderzoek van Centrify bij meer dan 1.000 Britten blijkt dan ook dat het gemiddelde aantal is opgelopen tot 19 wachtwoorden. Daarnaast bedraagt het gemiddelde aantal online profielen op websites zelfs 21.

Slechts één vijfde geeft aan probleemloos al zijn wachtwoorden te onthouden. Maar 25% gaf aan zijn logingegevens dagelijks meer dan één keer te vergeten. 5% stelde zelfs zijn wachtwoorden 'de hele tijd' te vergeten. En dat leidt tot heel wat frustratie, zo stelt Barry Scott van Centrify. "Alsof we nog niet genoeg frustraties hebben in ons dagelijks leven, zorgen wachtwoorden voor een nog bijkomende irritatie bij veel mensen. Toch zijn ze vaak essentieel in zowel ons professionele als persoonlijke leven." Die irritaties leiden er dan toe dat vele mensen heel gemakkelijke en voor de hand liggende wachtwoorden gaan gebruiken, simpelweg omdat ze ze allemaal niet meer kunnen herinneren. "Het woord 'wachtwoord' zelf wordt dan ook vaak gebruikt", stelt Scott.