We googelden dit jaar het vaakst naar ‘WK 2018'

We googelden dit jaar het vaakst naar ‘WK 2018'

"De overzichten van trending zoekopdrachten laten goed zien wat een land het afgelopen jaar bezighield", zegt Michiel Sallaets, Communications Manager Google Benelux. "2018 was het jaar van voetbal, verkiezingen en verandering."

Voetbal en verkiezingen

2018 was het jaar waarin De Rode Duivels het land in vervoering brachten met de beste Belgische prestatie ooit op een wereldkampioenschap voetbal. De meest populaire zoekterm dit jaar was dan ook ‘WK 2018'. Onder de Rode Duivels zelf haalt Eden Hazard  het van zijn voetbalcollega's Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne.

Daarnaast laten ook de lokale verkiezingen hun invloed gelden op de lijsten van Year in Search. Verkiezingen 2018/ Elections 2018 staat op een zesde plaats in de top tien en ook bij de Google-zoekvragen die beginnen met ‘hoe' is dat merkbaar. ‘Hoe moet je elektronisch stemmen? En tot hoe laat kan dat?', vroegen heel wat Belgen zich af. Dat antwoord is overigens al jaren hetzelfde: van 8 tot 15 uur voor elektronisch stemmen en van 8 tot 13 uur voor stemmen op papier.

Staan voorts nog in de top tien: HDS (2), Facebook connectie (3), Match coupe de monde (4), Avicii (5), Tour de France (7), Vlaanderen Kiest (8), WK-kalender (9) en VRT NWS (10). Dat HDS in de top 10 verschijnt is opvallend, want de illegale videostreamingwebsite werd midden november plots opgedoekt. De website was vooral in Franstalig België populair.

Slijm en spelen

Ook slijm (en hoe je het maakt) blijft ongezien populair, net als het meest trending game: Fortnite. Meer te weten komen over de waarde van een auto blijft eveneens een populaire vraag. Ook gestorven beroemdheden scoren opnieuw hoog in de Year in Search-lijsten: Avicii (overleden op 20 april), Stan Lee (12 november), Charles Aznavour (1 oktober), France Gall (7 januari) en Stephen Hawking (14 maart). Ten slotte blijft ook realitytelevisie ons mateloos boeien: ‘Temptation Island' blijft het populairste programma op Google, gevolgd door ‘De Mol', ‘Dancing with the stars', ‘Goedele On Top' en ‘Gent West'.