We drinken steeds meer wijn door grote glazen

We drinken steeds meer wijn door grote glazen

Je hebt het misschien al gemerkt, maar de kans is groot dat jouw wijnglazen groter zijn dan de oudere exemplaren die in de kast van je grootmoeder staan. Want Theresa Marteau, directeur van het onderzoekscentrum voor gedragswetenschappen aan de universiteit van Cambridge, heeft ontdekt dat onze glazen steeds groter worden.

Samen met haar onderzoeksteam vergeleek Marteau servies uit de 18e en 19e eeuw met drankgerei dat anno 2017 verkocht wordt in interieurwinkels. Die analyse bevestigde dat onze glazen de laatste jaren flink gegroeid zijn. "Terwijl je vroeger zo'n 65 milliliter wijn kon schenken in een glas, is dat nu soms al 450 milliliter", vertelde de onderzoekster tijdens een congres in Hay.

Experiment in een wijnbar

Om te controleren of de grootte van een glas een invloed heeft op hoeveel iemand drinkt, trok Marteau naar een wijnbar in Cambridge. Zes weken lang werd er in dat café 175 milliliter wijn verkocht in drie soorten glazen met verschillende groottes. Wat blijkt? De drank in de grote glazen werd ruim 14% meer verkocht. Tussen de andere glazen merkten de wetenschappers geen verschil.

Grotere glazen zorgen er met andere woorden voor dat we meer drinken. Een opvallend resultaat, al is de Britse directeur niet verrast. Zo is al langer geweten dat mensen geneigd zijn om een groot bord voller op te scheppen dan een kleiner bord.