We begrijpen onze katten totaal niet

We begrijpen onze katten totaal niet

Maar liefst zesduizend proefpersonen - bijna allemaal kattenbezitters -  uit 85 landen werden door de onderzoekers gevraagd om naar kattenfilmpjes te kijken. De vragen die de respondenten moesten beantwoorden gingen niet over of de katten gelukkig of depressief waren, want zelfs onderzoekers zouden dat niet kunnen vaststellen, maar over de gezichtsuitdrukkingen van de dieren. Waren die positief of negatief?

Wat blijkt? De uitdrukkingen van katten zijn moeilijk te interpreteren. In totaal was minder dan 60% van alle antwoorden juist. Slechts 13% interpreteerde minstens driekwart van de filmpjes wél goed.

Niet ondoorgrondelijk

"Katten vertellen ons dingen met hun gezicht, en als je bekwaam bent, kun je ze herkennen", zegt Georgia Mason, gedragsbioloog van de University of Guelph aan The Washington Post. "Sommige mensen kunnen dit, wat betekent dat katten niet geheel ondoorgrondelijk zijn."

Vrouwen scoorden bij het onderzoek iets beter dan mannen. Ook jonge mensen bleken beter in het herkennen van de stemming van hun kat. Maar er was één groep die wel opvallend stukken beter scoorde bij de test: personen die zich professioneel bezighouden met katten. Zo bleken dierenartsen zeer goed te zijn in het analyseren van de gevoelens van de pluizenbollen. Niet geheel onverwacht natuurlijk.

Benieuwd of jij katten wel goed begrijpt? Je kan hier een korte versie van het onderzoek doen.