Wateroverlast - Tachtiger vermist in provincie Luik, provinciaal rampenplan afgekondigd

Wateroverlast - Tachtiger vermist in provincie Luik, provinciaal rampenplan afgekondigd

Felle onweders en zware regenval hebben maandagnamiddag tot overstromingen geleid op verschillende plaatsen in Wallonië. In de provincie Luik is de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd. In Welkenraedt, in die provincie, raakte een vrouw van in de tachtig vermist. De dame uit Ans werd meegesleurd door het water toen ze samen met zes anderen in Bayaux ging kijken naar de wateroverlast. De zes anderen werden teruggevonden, maar van de tachtiger is er nog geen spoor.

Het centrum van Welkenraedt staat onder water. "Ik heb nooit dergelijke overstromingen gezien", zegt burgemeester Jean-Luc Nix. "Dit is een regelrechte ramp. De schade zal in de miljoenen euro's lopen."

Ook de regio rond Verviers, elders in de provincie Luik, is zwaar getroffen. Het centrum van Dison staat onder water. De politie vraagt aan inwoners in de getroffen straten om binnen te blijven en roept automobilisten op om de wagen niet te gebruiken. "Het water stroomt van boven in de gemeente naar het centrum, door alle straten die omlaag gaan", aldus de politie.

Op het internet circuleren beelden van containers die door de straten drijven in de regio.

Nog in de provincie Luik is het dorp Bilstain, in de gemeente Limbourg, ook zwaar getroffen.

In de provincie Luxemburg zijn er onder meer overstromingen in het stadje Durbuy. Verschillende restaurants kregen water binnen, maar de materiële schade zou beperkt zijn.

De brandweer van Charleroi, in de provincie Henegouwen, kreeg een vijftigtal oproepen. In Nalinnes kwam het dak van een autogarage naar beneden. Op verschillende plaatsen staan straten onder water en vielen er bomen om.

De onweders trekken maandagavond richting Vlaanderen. Ze kunnen gepaard gaan met hagel en rukwinden.

bron: Belga