Water bijna weggetrokken in Geraardsbergse deelgemeenten

Water bijna weggetrokken in Geraardsbergse deelgemeenten

In de Geraardsbergse deelgemeenten die te maken kregen met wateroverlast, is op Viane na overal het water weggetrokken uit huizen en het openbaar domein. De brandweer kreeg ongeveer vierhonderd oproepen, zegt burgemeester Guido De Padt (Open Vld), die het Denderpeil nauwlettend in de gaten houdt. Volgens de burgemeester kregen vijftig tot zestig woningen water binnen. Vooral deelgemeente Viane blijkt zwaar getroffen. Oudere inwoners vertelden De Padt dat het van 1954 geleden is dat het probleem zo ernstig was. "Allicht geldt dat ook voor Moerbeke", zegt De Padt. "Met uitzondering van een deel van het Vianeplein, en enkele woningen in Viane, is het water overal weggetrokken."

De brandweer, civiele bescherming en technische dienst van de gemeente zijn gestart met het reinigen van het wegdek en de kolken.

Om 13.00 uur komt de crisiscel van de stad Geraardsbergen opnieuw bijeen, want de stijging van de Dender wordt nauwlettend gevolgd. "Er is contact via W&Z met de Waalse collega's, maar die kunnen ons ook niet goed helpen, wellicht omdat bufferbekkens vol zitten." De stijging van het Denderpeil kan vooral in Idegem, Zandbergen en Overboelare voor problemen zorgen.

De stad Geraardsbergen roept burgers op om zich via de website in te schrijven op een sms-dienst om updates te krijgen over de waterstand.

bron: Belga