Wat we op Facebook doen als we slecht gezind zijn

Wat we op Facebook doen als we slecht gezind zijn

Wat doen de meeste mensen met een slecht humeur op Facebook? Ze zoeken naar vrienden die nog slechter af zijn dan hen. Dat blijkt uit een nieuwe studie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (VUA).

"Over het algemeen, gaan de meesten van ons op zoek naar positieve zaken op social media platformen," zegt co-auteur Dr Benjamin Johnson in een schriftelijke verklaring. "Maar als je je kwetsbaar voelt of je bent slecht gezind, dan ga je op zoek naar mensen die het nog slechter hebben of zich minder positief presenteren om jezelf beter te voelen."

Voor hun studie vertelden ze 168 studenten dat ze ofwel erg slecht ofwel excellent hadden gepresteerd op hun test (ongeacht hun echte prestaties). Vervolgens werden de studenten gevraagd om hun profiel op een nep social medium genaamd SocialLink te bekijken. De studenten werden verschillende profielen getoond op deze site waarvan de profielen op voorhand aantrekkelijk of onaantrekkelijk waren gemaakt (een score met een aantal hartjes voor uiterlijk en dollartekens voor carrière). Er was geen verschil in aantal statusupdates gemaakt.

"Het enige verschil tussen de profielen waren de scores voor een succesvolle carrière en aantrekkelijkheid." In het algemeen brachten de studenten de meeste tijd door op de profielen van de succesvolle mensen, behalve zij die een slecht humeur hadden en in een betere stemming wilden verkeren. Zij bezochten doorgaans vaker de profielen van de minder aantrekkelijke en minder succesvolle mensen.

"Als je gevoel van eigenwaarde een boost nodig heeft, dan ga je kijken naar mensen die nog slechter af zijn dan jij," vertelde co-auteur Dr Silvia Knoblock-Westerwick, professor communicatie aan de Ohio State University.

Dit nieuwe onderzoek werd online in het tijdschrift Computers in Human Behavior op 28 september gepubliceerd.