Wat is nu het beste: kracht- of cardiotraining?

Als marathonloopster ben ik altijd een fervent aanhanger geweest van duursport. Sinds kort heb ik ook krachttraining aan mijn sportroutine toegevoegd. Wat zijn de verschillen tussen de twee en wat doet welk type training precies met je lichaam? Een woordje uitleg.
door
Mare
Leestijd 2 min.

«Los van je concrete doelstellingen heeft iederéén baat bij een combinatie van conditietraining, krachtoefeningen en intervaltraining», legt coach Koen Van Malderen van Personal Drive uit. «Maar als het gaat over het ontwikkelen van een gezonde levensstijl, schrijft de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) minimaal dertig minuten beweging per dag voor. Die dertig minuten slaan op dertig minuten cardio, want dat is in principe genoeg om het risico op hart-en vaatziekten te verlagen. Maar dat is uiteraard niet genoeg om je lichaam fundamenteel te veranderen», besluit hij. Wie zijn conditie dus significant wil verbeteren of een kont à la Kim Kardashian wil kweken, moet net iets harder zweten.

1. Krachttraining

  • Wat is het?
  • Kort gesteld is krachttraining elke training waarbij er gebruik gemaakt wordt van gewichten of weerstand om de spieren sterker te maken. Het verstevigen van de spieren en het creëren van de gewenste lichaamsvorm kan daarbij een doel op zich zijn, maar je kan het ook doen om blessures te voorkomen of je prestaties tijdens andere sporten te verbeteren. Oefeningen als squatten, deadliften of de bench press zijn typische voorbeelden van krachttraining.

  • Hoe werkt het?
  • Het menselijk lichaam is in zekere zin vergelijkbaar met een machine die gemaakt is om je te dienen tijdens de dagdagelijkse activiteiten. Wanneer je die dagdagelijkse activiteiten uitbreidt met een sessie krachttraining, dan ‘beschadig' je onderdelen van de machine die je tijdens je training gebruikt hebt, in dit geval de spieren. In tegenstelling tot de meeste machines, heeft je lichaam gelukkig de wonderlijke gave om zichzelf achteraf te herstellen en aan de inspanning aan te passen. Tijdens dat herstel worden de spieren sterker. Het is dus van cruciaal belang om tussen twee trainingssessies voldoende rust in te lassen. Doe je dat niet, dan riskeer je dat je je al beschadigde spieren nog meer zult belasten waardoor je op termijn geen vooruitgang zal boeken of zelfs geblesseerd geraakt.

  • Waarom doe je het?

    Krachttraining zorgt ervoor dat je meer spieren kweekt. Hoe groter je spiermassa, hoe hoger je metabolisme en hoe meer calorieën je verbruikt in rust. Laat die ijsjes maar komen! Verder zorgt krachttraining ook voor een lager vetpercentage, kan het helpen bij lage rugklachten en verbetert het je lichaamscontrole en lichaamsbewustzijn. En wie op een juiste manier traint, zal bovendien ook visueel vaststellen dat de krachttraining zijn effect niet mist. Hallo daar wasbordje in de spiegel!

    2. Cardiotraining

  • Wat is het?

    Cardiotraining is elke manier van lichaamsbeweging waarbij je een lange periode met een lage tot matige intensiteit beweegt. Daardoor gaat je hartslag de hoogte in. Wie na het werk een stevige wandeling maakt, doet eigenlijk al aan cardiotraining.

  • Hoe werkt het?

    Tijdens een sessie cardiotraining verhoogt je hartslag, versnelt je ademhaling en zuurstofgebruik. Daardoor is het hart genoodzaakt om meer zuurstof door het lichaam te pompen, waardoor het cardiovasculaire systeem na een aantal trainingen zal verbeteren. Er zijn twee manieren om aan cardiotraining te doen: aeroob of anaeroob. Bij een aerobe training lever je een inspanning op zo'n 70 tot 80 procent van je maximale kunnen. Dit betekent dat je bij dit soort trainingen sterk buitenadem zal zijn. Om anaeroob te trainen blijf je lopen, fietsen, zwemmen of wandelen aan maximaal 70 procent van je maximale capaciteit. Op die manier train je het uithoudingsvermogen van de spieren.

  • Waarom doe je het?

    Cardiotraining helpt bij het verbranden van calorieën en dus ook lichaamsvet. Daarnaast versterkt het je longen, je hartspier en je ademhalingsspieren. Daarnaast verkleint de kans op hart-en vaatziekten en verbetert je conditie uiteraard. Dagdagelijkse taken zoals trappen lopen, boodschappen doen of last minute naar de bushalte spurten worden zo een heel pak gemakkelijker.

    3. Kan je kracht en cardio combineren?

    De meningen hierover zijn verdeeld. Wie zich echt exclusief wil focussen op het nastreven van zoveel mogelijk kracht is niet gebaat met bijkomende cardiotraining. Omgekeerd geldt echter niet hetzelfde. Duursporters hebben wel degelijk baat bij aanvullende krachttrainingen omdat bepaalde oefeningen helpen om blessures te voorkomen. Wie graag beide trainingsvormen combineert, begint best wel met het krachtgedeelte om af te sluiten met het cardioluik. Indien je met cardio begint zijn je spieren immers al minder vermoeid en zullen ze dus ook minder belasting aankunnen.

    Mare Hotterbeekx