Wat met smartwatches achter het stuur?

Wat met smartwatches achter het stuur?

Volgens artikel 8.4 van de Belgische wegcode mag "een bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt, behalve wanneer het voertuig geparkeerd stilstaat of geparkeerd is." De wet is dus behoorlijk duidelijk over het gebruik van gsm's achter het stuur, maar smartwatches als de Apple Watch lijken in een grijze zone te vallen.

Zo ook in Canada, waar deze week een inwoner van Quebec een boete kreeg van 120 dollar (ongeveer 88 euro). De politie zag dat hij zijn Apple Watch gebruikte tijdens het rijden en gooide hem op de bon. De beboete man betwist echter dat hij in overtreding was. Volgens de lokale verkeerswet in Quebec "mag geen enkele bestuurder van een voertuig op de openbare weg een handheld apparaat met een telefoonfunctie gebruiken."

Dat is waar het schoentje wringt natuurlijk. Een smartwatch hou je niet in de hand, maar draag je rond de pols. Als je het apparaatje gebruikt, heb je meestal toch je handen nog nodig. Een kleine test van The Sunday Times Driving toont bovendien aan dat het niet erg veilig is.

https://www.youtube.com/watch?v=sZlgMRzER0g

In Nederland is het gebruik van een smartwatch achter het stuur niet strafbaar. “Je kunt alleen een boete ontvangen als je bij het gebruik van een smartwatch gevaar en hinder veroorzaakt in het verkeer”, liet een Nederlandse politiewoordvoerder weten aan iphoned.nl.

Maar hoe zit het dan in ons land? Het Nieuwsblad onderzocht de kwestie in september al. Agnes Reis van de Federale Politie bevestigde toen dat sommige rechters artikel 8.4 misschien naast zich zullen neerleggen, omdat het artikel niets zegt over apparaten rond de pols.

Toch kan je hier beboet worden voor het gebruik voor een smartwatch tijdens het rijden. Artikel 8.3 van de wegcode stelt immers dat "Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten." Zoals we hierboven zagen, ben je niet behoorlijk in staat om te sturen als je aan je smartwatch prutst. Je doet het kleinood dus beter uit als je aan het rijden bent.