Wat kunnen we maandag verwachten?

Maandag 24 november staat de eerste van drie provinciale stakingen gepland in de provincies Henegouwen, Luxemburg, Limburg en Antwerpen. Wat staat er precies te gebeuren?

Openbaar vervoer ligt plat

De NMBS verwacht een forse verstoring van het nationale en internationale treinverkeer. Er zullen vooral gevolgen zijn in de vier provincies, maar de kans is reëel dat heel het Belgische spoornet lam ligt. «Door de samenstelling van het netwerk dreigen de acties een nationale weerslag op het treinverkeer te hebben», bekent woordvoerder Bart Crols aan Metro. «Het blijft koffiedik kijken wat de concrete impact zal zijn. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen, maar het is ook mogelijk dat er geen treinen zullen rijden.» De openbaarvervoermaatschappij raadt alvast aan om op zoek te gaan naar andere transportmiddelen. Hou dus rekening met het ergste. Donderdag was er bij NMBS Logistics overigens een nationale 24 urenstaking, waardoor de werking in de Antwerpse haven zo goed als volledig plat lag. De actie sloeg enkel op het NMBS-personeel dat werkzaam is bij de goederenvervoerder. Treinreizigers werden niet getroffen. Ook De Lijn verwacht dat er maandag veel bussen niet zullen rijden. «We weten dat de stakingsbereidheid groot is. We raden reizigers daarom aan om onze website te volgen: vanaf zes uur geven we daar de stand van zaken.»

Piketten aan grote bedrijven

In de vier provincies valt ook te horen dat het economische leven zal stilvallen. Niet alleen in grote bedrijven, maar ook in kmo's is er veel stakingsbereidheid bij werknemers, zo zeggen de bonden. In de provincie Limburg wordt er hinder verwacht bij heel wat (grote) bedrijven, het onderwijs, de warenhuizen, de zieken- en bejaardenhuizen en de gevangenissen. In de provincie Antwerpen wordt het hardst gekeken naar de impact op de haven, al zullen andere diensten ook worden getroffen, zoals de stedelijke kinderopvang. In Henegouwen tenslotte zullen alle sectoren en de scholen de hele dag stil liggen. «Er zullen blokkades zijn in industriezones, in bedrijven en op enkele grote verkeersassen», klinkt het