Wat kan ik dragen om de planeet te redden?

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

De mode-industrie heeft de reputatie gewaagd te zijn, maar als het neer komt op de grondstoffen die ze gebruiken dan zijn ze eerder conservatief. En dat terwijl ze na de olie- en gasindustrie de tweede meest vervuilende sector zijn.

Een derde van het textiel geproduceerd voor de kleding-industrie is nog steeds katoen. Dit ondanks de ontzettend zware ecologische impact die de productie ervan heeft. Meer dan een tiende van alle pesticiden die wereldwijd gebruikt worden zijn bestemd voor de mode-industrie. En bovendien kost het 20,000 liter water om een kilo katoen te produceren. Dat terwijl er elk jaar 80 miljard nieuwe kledingstukken gekocht worden. Maar het grootste deel van onze kledij is synthetisch, afkomstig van olie.

Greenpeace richt zich met de campagne Detox tegen de watervervuiling van de kledingindustrie. In Azië nemen producenten het soms niet zo nauw met de regels en belanden schadelijke chemische stoffen in het drinkwater.

Tegenwoordig zijn er steeds meer milieuvriendelijkere alternatieven voor de klassieke stoffen. Zalmleer is een restproduct uit de visserij en zou zelfs sterker en flexibeler zijn dan gewoon leer. Van bedorven melk kan men dan weer een super-dunne vezel maken die nog lichter is dan zijde. En van de restproducten van de 700 miljoen ton rijst die jaarlijks geoogst worden kan rubber voor schoenen gemaakt worden.

Niet alle alternatieven zijn milieuvriendelijk. Jaarlijks worden er bijna 100 miljoen bomen gekapt om te verwerken tot vezels voor textiel. Maar ook worden er doelbewust bossen tegen de vlakte gegooid om "eco-bamboe" te kweken.