Wat jouw Facebook-statussen zeggen over je persoonlijkheid

Wat jouw Facebook-statussen zeggen over je persoonlijkheid

We hebben allemaal die ene vriend die veel te veel deelt op Facebook. Je hebt in geen jaren met hem gesproken, maar je weet de ins en outs van de echtscheiding en wat hij eet tijdens het ontbijt. Dat is zijn schuld niet. Hij is gewoon wie hij is. En volgens een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Individual Differences, is dat totaal neurotisch.

Psychologen van de Londense Brunel University hebben statusupdates van 555 Facebook-gebruikers geanalyseerd. Alle gebruikers namen ook deel aan een online enquête waarin gekeken werd naar de Big Five (extraversie, neuroticisme, openheid, altruïsme en consciëntieusheid) evenals het gevoel van eigenwaarde en narcisme. De onderzoekers vonden dat de persoonlijkheden van de deelnemers bepaalden welke zaken ze plaatsten op hun Facebook-pagina.

"Statusupdates reflecteren de persoonlijkheidskenmerken van mensen. Het is echter belangrijk te begrijpen waarom mensen over bepaalde onderwerpen schrijven zodat anderen hen kunnen helpen," zei Dr. Tara Marshall, een docent psychologie aan de Brunel University in Londen.

De onderzoekers formuleerden vijf grote terugkerende patronen en zochten naar hun betekenis.

1. Bijna elke statusupdate draait rond je kinderen.

Betekenis: Mensen van we de berichten meestal over hun kinderen gingen, bleken meer gewetensvol te zijn.

Je bent georganiseerd, verantwoordelijk en werkt hard. Deze mensen gebruiken Facebook veel minder dan hun leeftijdsgenoten. Als ze zich toch aanmelden, hebben ze de neiging om low-key onderwerpen aan te snijden over hun gezin of grappige gebeurtenissen uit het dagelijkse leven. Ze zijn discreet en hebben de neiging om meer Facebook-vrienden te hebben dan mensen met een andere persoonlijkheid.

2. Elk lief gebaar van hun partner wordt groots uitgespeeld

Betekenis: Dit gedrag is gelinkt aan een laag zelfbeeld en onzekerheid.

Achter opschepperij over hoe gelukkig je bent met je partner zit een verborgen agenda. Je wil je eigenwaarde vergroten, onzekerheden onderdrukken en geruststelling bieden dat je relatie nog altijd fantastisch is. Helaas krijgen deze updates beduidend minder likes want eigenlijk halen ze minder sympathiek gedrag in anderen naar boven.

3. Updates gaan meestal over politiek of andere intellectuele dingen

Betekenis: Dit werd gekoppeld aan een open geest, nieuwsgierigheid en creativiteit.

Geen hersenloze chit-chat voor jou. Deze mensen zien Facebook als een manier om een boodschap te delen en informatie te geven.

4. Elke update draait rondom een foto van je vriendengroep

Betekenis: Jij bent extravert

Je bent een gezellig en spraakzaam type. Facebook is voor jou een manier om te pronken met je fantastische sociale leven. Deze mensen plaatsen vaak updates en foto's en hebben niet verrassend een grote groep vrienden.

5. Het drama eindigt nooit

Betekenis: Dit gedrag wordt in verband gebracht met neuroticisme.

Boze en huilende emoji's ontbreken nooit aan jouw status. Neurotische mensen zijn angstig en gebruiken Facebook om aandacht te krijgen en ondersteuning te voelen die ontbreekt in hun leven offline. Je klaagt constant steen en been op een dramatische manier. Je bent op zoek naar validatie? Het voordeel is wel dat je heel eerlijk bent, want je hebt geen moeite om diep persoonlijke en emotionele berichten te plaatsen.

6. Je post constant foto's van je spieren of terwijl je sport

Betekenis: Jij bent een narcist.

Dit soort berichten komen van mensen die grote zorg besteden aan hun persoonlijke verschijning. Ze zoeken aandacht door op te scheppen over hun prestaties. Deze updates krijgen veel likes en opmerkingen en daar zit het probleem. Onderzoekers vermoeden dat hoewel het opscheppen van narcisten vruchten lijkt af te werpen, zou het kunnen dat hun Facebook-vrienden hen stiekem haten en slechts beleefd reageren.