Wat je nog niet wist over je middagdutje

Een dutje in de namiddag kan wonderen doen. Hoe lang dat precies moet duren hangt volgens onderzoekers af van persoon tot persoon. T
door
Tanita De Mey
Leestijd 2 min.

och is het belangrijk om enkele zaken in het achterhoofd te houden.

  • Wat de duur van een middagdutje betreft, raden experts een powernap van tien tot twintig minuten aan. Dat schrijft The Wall Street Journal. Zo'n dutje zou je alerter en energieker maken. Het zou ook makkelijker zijn om de draad terug op te pikken omdat je je nog niet in de remslaap bevindt. In de remslaap, ook wel droomslaap genoemd, zijn de grote spieren van het lichaam verlamd. Wanneer je 45 minuten slaapt, is het moeilijker om wakker te worden. Je voelt je futloos en dat gevoel kan zeker een half uur aanslepen. Wie een uur uittrekt voor een dutje, wordt wakker met goed functionerende hersenen. Wie anderhalf uur slaapt, doorloopt een volledige slaapcyclus (met de remslaap). De kans op een suf gevoel is minder groot en je creativiteit krijgt een boost.
  • Je wil een dutje doen maar je weet niet wanneer het ideale tijdstip is? Tussen 13 en 16 uur zou ideaal zijn. Als je later op de dag een dutje doet, kan je nachtrust verstoord geraken.
  • Ook de slaapplaats speelt een belangrijke rol. Volgens experts is het beter om een dutje te doen op je bureau, in de auto of in de zetel. Om niet in een diepe slaap verzeild te raken, is het beter om niet volledig plat te liggen. Kies voor een donkere ruimte zodat je je batterij volledig kan opladen.
  • Jongeren of studenten trekken over het algemeen meer tijd uit voor hun middagdutje dan ouderen. In de loop van de jaren leert men kortere dutjes te appreciëren.
  • Als je 's nachts te weinig geslapen hebt, is het beter om twee keer twintig minuten te slapen gedurende de dag, dan een dutje te doen in één tijdsblok.
  • Het is belangrijk om jezelf een bepaald ritme aan te leren. De ene dag een half uur slapen en de andere dag een uur, is geen goed idee.
  • Ten slotte blijft het belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Ben je beter uitgerust als je drie kwartier rust? Doe dat dan gewoon.