Wat je écht moet weten over Windows 10

Wat je écht moet weten over Windows 10

Microsoft kondigde op zijn Windows 9 presentatie Windows 10 aan. Ze noemen het Windows 10 omdat het zo revolutionair is. Ondertussen duiken er overal reviews, hand-ons en andere artikels op over het nieuwe paradepaardje van Microsoft, maar wat moet je nu echt weten over Windows 10? Wat is er echt belangrijk? Wij zetten hieronder de 5 zaken neer die er echt toe doen voor de gewone gebruiker.

1) De klassieke desktop is terug

Tot groot jolijt van de meeste computergebruikers heeft Microsoft de taakbalk en het startmenu weer in ere hersteld. Microsoft erkende zijn fouten met de drastische veranderingen in Windows 8 en keert terug naar de roots. Weliswaar niet volledig: de klassieke elementen worden gemixt met de nieuwe elementen uit Windows 8.

Het nieuwe startmenu met de tegels is in een nieuw jasje gestoken en het is een drastische verbetering ten opzichte van het klassieke menu. De verbeterde taakbalk krijgt ook een nieuwe functie. Die functie zal je alle openstaande apps en bestanden op jouw computer tonen in een eenvoudige en duidelijke lay-out.

"We hebben een enorme hoeveelheid gebruikers die Windows 7 goed kennen, maar we hebben ook gebruikers die fan zijn van Windows 8. We zochten dus naar iets dat voor beide groepen werkt," legde Joe Belfiore, de vice-president van Microsoft, uit tijdens de presentatie.

2) Touch is niet dood

Als je genoten hebt van de Live Tile lay-out uit Windows 8 voor touch screen-apparaten, dan is er goed nieuws. Microsoft heeft dat element behouden in Windows 10 en verbeterd. Als je een toetsenbord aansluit, zal Windows standaard overschakelen naar de desktop-modus. Heb je geen toetsenbord dan past Windows 10 zich aan en geeft het je de Live Tile lay-out.

3) Een besturingssysteem, een app store

Microsoft koos vol voor het plan waarbij er één systeem werkt voor alle Windows-apparaten. Windows 10 zal dus beschikbaar zijn voor de telefoon, tablet, pc en alle andere apparaten waar Windows 10 op zou kijken draaien. Bij één operatiesysteem hoort ook één app store. De Windows Store zal alle apps aanbieden die voor telefoon, tablet en desktop beschikbaar zijn.

Als je een app aankoopt, kun je je aankoop bekijken in een venster in de Windows Store in plaats van op volledig scherm. Microsoft zal ook universele apps creëeren. Meer informatie daarover volgt in april tijdens de BUILD conferentie.

4) Power user features

Net als het besturingssysteem van Apple, OS X, zal Windows 10 de mogelijkheid geven om meerdere desktops actief te houden in een keer. Dat is een leuke functie voor power users die meerdere werkbestanden tegelijk open hebben staan en die willen scheiden van persoonlijke apps.

5) Er komt nog meer nieuws

Microsoft heeft nog meer mogelijkheden om te pronken met Windows 10. Apps als Internet Explorer werden namelijk niet gedemonstreerd tijdens het evenement. Het ging namelijk om de kernervaring van het nieuwe systeem. Het bedrijf wilde ook niet kwijt of Windows 10 een gratis update zou zijn, zoals Apple dat doet met zijn OS X-besturingssysteem.

Windows 10 zal vanaf 2015 beschikbaar zijn. De exacte datum werd niet bekend gemaakt maar Terry Myerson, Windows Chief, zei dat het besturingssysteem halverwege het jaar klaar zou zijn voor het grote publiek.

https://www.youtube.com/watch?v=84NI5fjTfpQ