Wat het nieuwe scheermes van Gillette en geslachtsdelen van eenden gemeenschappelijk hebben

Wat het nieuwe scheermes van Gillette en geslachtsdelen van eenden gemeenschappelijk hebben

Op het einde van deze maand zal Gillette op de markt komen met de Gillette ProGlide FlexBall. Bij de FlexBall is het scheermesje bevestigd op een beweegbare bal, waardoor het mesje naar alle kanten kan bewegen en je nog beter de vormen van je gezicht kan volgen. Blijkbaar kan je zo je haren 30 microns korter scheren (dat is ongeveer één veertigste van een millimeter).

Waarom hebben ze zo'n extravagant systeem gecreëerd, dat blijkbaar jaren ontwikkeling nodig had voor zo'n klein voordeel. Dat komt natuurlijk omdat de producenten van scheermesje verwikkeld zitten in een evolutionaire oorlog om het grootste marktaandeel van scheermesje.

In de biologie zijn er parallellen. In 2007 publiceerde een onderzoekster van de universiteit van Yale  een verontrustend artikel over wat er gebeurt als je constant de concurrentie wilt verslaan door evolutie. De meeste vogels hebben simpele geslachtsdelen maar sommige eenden en ganzen hebben ingewikkelde spiraalvormige penissen en de vrouwtje hebben gelijkaardige vagina's. Het paargedrag van eenden is blijkbaar zo dat het mannetje gewoon neemt wat het wilt en steeds evolueert zodat dat makkelijker gaat. Het vrouwtje evolueert de andere richting uit en zorgt dat het moeilijk wordt voor mannetjes om haar te bevruchten.

De parallel is misschien niet zo accuraat, de gezichten van mannen evolueren nog niet zodat ze scheermesje kunnen afweren, maar de evolutie van scheermesjes zorgt ook voor belachelijke resultaten. Waar moet het dan naartoe? In 2010 suggereerde een post op de Harvard Business Review dat een scheermes met slechts één mesje de markt terug volledig op zijn kop kan zetten.