Wat is genanter: een vreemde een hand of een kus geven?

In enkele seconden moet je beslissen: geef je die vage bekende een hand, een omhelzing of een kus op de wang? Niet zelden loopt het uit op een ongemakkelijke situatie. Wetenschappers zochten uit wat we wél fijn vinden en waar 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

mannen en vrouwen het liefst worden aangeraakt. 

Wetenschappers van de universiteit van Oxford sloegen de handen in elkaar met Finse onderzoekers voor de grootste studie ooit naar fysiek contact. Ze deden een rondvraag bij 1.368 mannen en vrouwen uit vijf landen: Groot-Brittannië, Finland, Frankrijk, Italië en Rusland. Alle proefpersonen kregen figuren van het menselijke lichaam te zien en moesten aanduiden op welke plaatsen ze aanrakingen zouden toestaan.

Wat blijkt? Ook al is een sappige zoen op de wang sociaal meer aanvaard, we voelen ons er nog steeds oncomfortabel door. Onze voorkeur gaat met andere woorden nog steeds uit naar een eenvoudige handdruk.

Actrice Scarlett Johansson leek niet echt gelukkig toen ze op de rode lopen onverwacht werd gezoend door John Travolta, in februari 2015

"Of we een aanraking prettig vinden of niet hangt af van de aard van de relatie", legt hoofdonderzoeker en evolutionair psycholoog Robin Dunbar uit aan The Telegraph. "Zo kan een omhelzing van een vriend een attent gebaar zijn. Een knuffel van een partner is dan weer liefdevol, terwijl die van een vreemde hoogst onbeschoft en handtastelijk is."

Om meer duidelijkheid te scheppen, brachten de wetenschappers in kaart waar mannen en vrouwen het liefst aangeraakt worden. Toegegeven, echt wereldschokkend zijn de resultaten niet. Over het algemeen geldt dat hoe hechter de relatie is, hoe minder zones van het lichaam taboe zijn. Vrouwen hebben ook minder problemen hebben met aanrakingen dan mannen. Opvallend is wel dat mannen op 'erogene of gevoelige' plekken liever worden aangeraakt door een vage, vrouwelijke kennis dan hun eigen moeder of een andere man.

Op onderstaande kaart is dat duidelijk te zien. Hoe lichter de kleur, hoe comfortabeler iemand. De zwarte zones zijn dan weer strikt verboden terrein.

Professor Dunbar voegt daar nog aan toe dat mensen elkaar minder aanraken sinds de komst van allerlei digitale communicatiemiddelen. "Zelfs in een tijdperk van mobiele communicatie en sociale media is fysiek contact nog steeds belangrijk om een innige band tussen mensen te creëren", benadrukt hij. "Het gebeurt maar al te vaak dat je een beste vriend zo weinig ziet, dat hij of zij uiteindelijk eindigt als een oude bekende."