Wat er tot nu toe gebeurde in 'Game Of Thrones'

Wat er tot nu toe gebeurde in 'Game Of Thrones'

Jon Targaryan

De grootste verrassing van het zevende seizoen kwam er in de finale, toen een van de populairste theorieën werd bevestigd. Jon Snow is eigenlijk niet de bastaardzoon van Ned Stark, maar de zoon van Rhaegar Targaryan en Lyanna Stark. Jon Snow's moeder Lyanna sterft vlak na de geboorte, nadat ze haar broer Ned laat beloven om voor hem te zorgen. Zelfs Snow weet niet dat hij een Targaryan is, dat is wellicht ook waarom hij de liefde bedrijft met z'n tante, Daenerys Targaryan.

Toen Lyanna Robert Baratheon verliet om met Rhaegar weg te lopen, dacht iedereen in de Zeven Koninkrijken dat ze was ontvoerd. In werkelijkheid lijkt het er echter op dat Rhaegar en Lyanna smoorverliefd waren en in het geheim trouwden, net voordat hun uiteindelijke lot werd voltrokken. Wijlen Robert Baratheon versloeg daarom Rhaegar op het slagveld en veroverde zo de Ijzeren Troon, waarna het verhaal dat we zeven seizoenen lang hebben gevolgd begon. Maar alles is dus gebaseerd op één grote leugen. Foei, Lyanna!

YouTube / Looper

Winter is coming

'Game Of Thrones' gebruikte de onheilspellende slagzin al sinds 2011, maar de winter staat nu echt voor de deur. In de laatste scène van het zevende seizoen zien we hoe het leger van de Night King richting de Zeven Koninkrijken trekt. De overlevenden van de Nachtwacht en het vrije volk kijken hopeloos toe hoe een ijsdraak De Muur vernietigt, alsof het niets is. Inderdaad: naast een al impressionant arsenaal beschikt de Night King nu ook over een onsterfelijke draak.

Maar hoe zit dat nu met die ijszombies? Samengevat onderscheiden we drie categorieën. Eerst heb je de Wights, hordes ondode soldaten. Die luisteren naar de White Walkers; dat waren ooit mensen, maar zij werden terug tot leven gebracht als zombie-achtige ijsmonsters en dienen nu de Night King.

Tot slot heb je nog de Night King, wiens motief nog steeds niet duidelijk is. We weten alleen dat het niets met de Brexit te maken heeft en dat hij ontzettend veel macht heeft. Hij beheerst z'n leger met een soort telepathie. Vuur kan de Wights vernietigen, maar enkel drakenvuur, drakenglas en Valyriaans staal kunnen de White Walkers doden.

YouTube / Game Of Thrones

Stark-reünie

Ondertussen hebben de Stark-kinderen elkaar teruggevonden in Winterfell. Bran Stark was lange tijd aan de andere kant van De Muur op zoek naar de drie-ogige-raaf. Arya schoolde zich om tot de perfecte sluipmoordenaar en ondertussen werd Sansa gemanipuleerd om uiteindelijk zelf de manipulator te worden. Hoe dan ook, alle levende kinderen van Ned Stark zijn al lang niet meer wie ze waren aan het begin van het avontuur.

Uiteindelijk spannen ze samen om Pinkje, misschien wel het belangrijkste personage uit de serie, te vermoorden. Maar de strijd om hun Winterfell moet nog beginnen, want als we de roddels en een teaservideo mogen geloven, zal daar een hevige strijd woeden.

De confrontatie

Dé ontmoeting tussen de grootste spelers die nog meedoen in 'Game of Thrones' vond in Koningslanding plaats. Tijdens deze scène krijg je een stand van zaken van alle sleutelspelers die de toekomst van de fantasiewereld zullen bepalen. De belangrijkste rol gaat daarin naar de kleine Tyrion Lannister, die aan de kant van Jon Snow en Daenerys Targaryan staat.

Samen proberen ze Cersei Lannister te overtuigen van het aankomend gevaar: de Night King en z'n leger des doods. Maar hoewel ze een griezelige Wight kunnen voorleggen, gaat Cersei niet akkoord met de tijdelijke wapenstilstand. De confrontatie lijkt helemaal voor niets geweest.

In een laatste poging om zus Cersei te overtuigen, zondert Tyrion zich samen met haar af. De conversatie waarin de dwerg naar goede gewoonte voldoende wijn drinkt leidt tot een andere plottwist. Tyrion komt er namelijk achter dat Cersei weer zwanger is van haar, jawel, andere broer, Jaime.

YouTube / Game Of Thrones

Cersei's mes in de rug

Doordat Tyrion haar confronteert met de wereld waarin haar kinderen zullen opgroeien, verandert ze toch nog van mening. Cersei beslist dat ze haar legers toch naar het noorden te sturen om de Targaryans te helpen. Maar natuurlijk komt die moederliefde niet zonder voorbedachte rade, want ondertussen sluit ze een akkoord met nog een andere pion, Euron Greyjoy. Samen willen ze de macht grijpen. Het verraad wordt bevestigd wanneer we zien hoe Euron een leger verzamelt in plaats van huiswaarts te keren.

De confrontatie in Koningslanding bleek toch niet voor niets geweest wanneer we zien hoe Jaime Lannister vertrekt en het eindelijk begint te sneeuwen in het zuiden. Hij neemt afstand van Cersei's plan. Sluit hij zich aan bij de strijd tegen de White Walkers?

Het is nog afwachten hoe het verhaal verder zal verlopen, maar het belooft alvast een legendarisch slot te worden. Het laatste seizoen bestaat uit zes afleveringen die ongeveer honderd minuten duren. De eerste aflevering verschijnt deze zondag op HBO.