Wat ‘Back to the Future' goed voorspelde over het jaar 2015

Wat ‘Back to the Future' goed voorspelde over het jaar 2015

Hoverboard

Het meest iconische voorwerp uit ‘Back to the Future' moet wel het hoverboard zijn. Zo herinnert iedereen zich nog levendig hoe Marty met zijn zwevende skateboard probeerde te ontsnappen aan Biff. Lexus stelde in juni zijn eigen hoverboard voor. Jammer genoeg werkt die alleen in een speciale zone en kan het maar tien minuten in de lucht blijven. Voorlopig blijft het dus nog even wachten op een functionerend exemplaar.

via GIPHY

Tablet

Vandaag de dag zijn ze overal aanwezig. Misschien werd Steve Jobs voor zijn beroemde iPad wel geïnspireerd door de film? We zullen het nooit weten...

Spraakopdrachten

In het huis van de McFlys vind je overal spraakbesturing. Vandaag de dag is het verre van perfect, maar het begint beetje bij beetje realiteit te worden. Zo is het mogelijk om de televisie met een eenvoudige gesproken opdracht aan en uit te schakelen.

Zelfstrikkende veters

Er gaan geruchten de ronde dat de Nike Air Mag, de bekende schoenen uit de film, dit jaar nog op de markt zouden komen. Ze hebben hetzelfde design en net als in de film worden de veters automatisch geknoopt. In 2011 heeft Nike al 150 van deze schoenen verkocht via een veiling.

Biometrische identificatie

In de film kan je zien hoe Jennifer de deur van haar huis opent met een simpele vingerafdruk. Biometrische identificatie staat nog niet helemaal op punt, maar het is wel al mogelijk om een smartphone op die manier te ontgrendelen.

Slim en 'connected' huis

Tegenwoordig zien we steeds vaker domotica opduiken en zijn er allerlei voorwerpen via software verbonden met je huis. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je energieverbruik of de verwarming met je smartphone te regelen.

3D en hologrammen

Marty schrikt zich een aap als hij op straat plotsklaps oog in oog staat met een enorme haai. Het blijkt een holografische advertentie te zijn voor het negentiende deel van ‘Jaws'. Niet alleen hield de ‘Jaws'-saga op na deel vier, anno 2015 zijn hologrammen nog niet wijdverspreid. Driedimensionale films kun je daarentegen à volonté gaan bewonderen in de cinemazalen.

Robotobers

Wanneer Marty in een café iets gaat drinken, zien we dat hij bediend wordt door een robotober die eruit ziet als een rondvliegend, pratend televisietoestel. En hoewel je in je plaatselijke stamkroeg niet zo snel een metalen kelner tegen het lijf zult lopen, zijn robotobers niet zo vergezocht als je misschien denkt. In Japan opende dit jaar het Henn-na Hotel waarbij het personeel uit heel wat robots bestaat.

Videobellen

Marty krijgt zijn ontslag terwijl hij aan het videobellen is met zijn collega's. Met die voorspelling schieten de filmmakers helemaal raak. Zo hebben Skype, Facetime, webcams, tablets en smartphones van videobellen de normaalste zaak van de wereld gemaakt.

Draagbare technologie

Ook hier hadden de filmmakers het bij het rechte eind. Zo werd de Google Glass vorig jaar geïntroduceerd. Wel staat de slimme bril nog in zijn kinderschoenen.

Café 80's

De Britse fans van de trilogie hebben dit jaar een brasserie geopend, gebaseerd op het restaurant uit de film. Dit café vind je in Stoke-on-Trent, een dorpje dat 70 kilometer ten zuiden van Manchester ligt.

Drones die honden uitlaten

Een drone die de hond uitlaat lijkt anno 2015 niet volstrekt onmogelijk. Drones worden dan ook steeds populairder. Het idee is er al, maar het lijkt er eerder op dat de hond de drone uitlaat.

Deze voorspellingen zijn (nog( niet uitgekomen: 

  • Een verjongingskliniek
  • Jassen die zichzelf reinigen en aanpassen aan je maat
  • Toestellen die afval omtoveren naar brandstof
  • Automatische vuilnisbakken
  • Machines die oplosvoeding bereiden
  • Kleine, uitschuifbare binnentuinen
  • Vliegende auto's
  • En natuurlijk ... tijdmachines