Washington D. C. kleurt blauw

Washington D. C. kleurt blauw

Als er ergens in de Verenigde Staten over politiek gepraat wordt, dan is het wel in hoofdstad Washington D.C., waar het Witte Huis en het Capitool gevestigd zijn. De stad ademt politiek, en de huidige president en zijn familie zijn graaggeziene buren. Zo tonen de inwoners trots in welke fitness Michelle Obama wekelijks komt trainen en kan je in een van de oudste restaurants van de stad, Ben's Chili Bowl, plaatsnemen waar Barack Obama himself de legendarische chili cheese fries at enkele dagen voor zijn inauguratie in 2009.

Traditioneel stemmen de Washingtonners democratisch, net als de bewoners in de naastgelegen staat Maryland. En dat zal bij deze presidentsverkiezingen zeker niet anders zijn. Hoewel de Republikeinse kandidaat vooral in staten in het zuiden van het land scoort, moeten ze in de bestuursstad maar weinig van hem weten. "Trump is een schande. Als president zou hij ons land belachelijk maken", stelt Christina. De studente werkt in het Newseum en volgt de actualiteit dus ook op de voet. Ze is vastberaden en stemt op 8 november op Hillary Clinton. "Zij heeft de ervaring en een aantal voorstellen waar ik achter sta. Zo wil ze de studieleningen voor de studenten aanpakken. Bij de voorverkiezingen heb ik op Sanders gestemd, maar hij had het tegen Trump misschien niet gehaald."

"Obama did a great job", vertelt Marc. "Hij creëerde een hele hoop jobs en slaagde erin Obamacare door te duwen. Hillary zal zijn werk verder kunnen zetten." Is Trump dan echt het beste wat Amerika te bieden heeft? "Er zijn heel veel mensen met goede ideeën, maar heel wat minder met voldoende geld om zich kandidaat te stellen om president te worden. Maar ik maak me geen zorgen, Trump maakt geen schijn van kans."

"Het is niet gemakkelijk om Amerikaan te zijn", lacht Rob. "Elke buitenlander of toerist wil altijd praten over ‘The Donald', terwijl dat het laatste is waar wij het over willen hebben." De geringe populariteit van de Republikein wordt ook duidelijk als je door de stad wandelt, waar her en der anti-Trump posters opduiken. Met slogans als ‘Trump is a pig' en ‘Vote Trump for WW3' liegen die er niet om.

 

Heleen De Bisschop

Deze reportage kwam tot stand dankzij CheapTickets.be en United Airlines