«Wandel twee uur tijdens kantoortijd»

«Wandel twee uur tijdens kantoortijd»

Urenlang aan je bureau zitten is voor niets goed. Een internationaal gezelschap van experts raadt daarom aan om op kantoor minstens twee uur te bewegen. Dit vermindert de kans op hart- en vaatziektes, diabetes en sommige kankersoorten aanzienlijk. Dat stellen de wetenschappers van onder meer de Britse University of Chester na een uitgebreide analyse van meerdere studies over het onderwerp.

«Van alle tijd die we zittend doorbrengen is dat 70 procent op het werk. Daar kunnen we dus het best beginnen om dat terug te brengen», zei mede-auteur Gavin Bradley tegen De Volkskrant.

Evenwicht

Nog beter zou het zijn als werknemers naar vier uur beweging per dag toewerken. «Dan mogen ze de beste resultaten verwachten», klinkt het bij de onderzoekers. «Verpleegsters, leraren en fabrieksarbeiders komen vaak al aan die uren, maar in veel andere beroepsgroepen wordt veel te weinig bewogen.» Bureaus die in hoogte verstelbaar zijn zodat je er ook staand achter kunt werken, worden daarom van harte aanbevolen door het team van experts.

Toch is te lang rechtstaan ook niet wenselijk. Evenwicht zoeken is dus belangrijk. Om rugklachten te voorkomen raden ze aan om even te gaan wandelen of een andere houding aan te nemen zodra je iets in je onderrug begint te voelen.

«Volkomen zinnig»

«Het advies van twee uur bewegen is volkomen zinnig», zegt Tibor Hortobagyi, hoogleraar bewegen en gezond ouder worden aan de Rijksuniversiteit Groningen aan de Volkskrant. «Twee uur lijkt lang, maar alle onderzoeken wijzen erop dat het goed is om het onafgebroken op je stoel zitten, te doorbreken.»